Nazorg bij borstreconstructie

Hoe lang je na een borstreconstructie in het ziekenhuis moet blijven, hangt af van de methode die is gebruikt. Houd rekening met een opnameduur van een paar dagen tot ongeveer een week. Hoe lang het herstel duurt, is afhankelijk van welk type borstreconstructie je kiest. Sommige vrouwen voelen zich na een paar weken de oude, bij anderen duurt dit een paar maanden.

Littekenbehandeling en fysiotherapie

Na een borstreconstructie kun je last hebben van littekenvorming of pijn, soms over de hele huid van de borst(en). Een doof gevoel komt ook voor, net als vochtophoping. Om de genezing van de littekens te bevorderen, kun je littekencrème of –olie gebruiken. Als het goed is, gaat pijn uiteindelijk weer over. Als het je functioneren belemmert, kun je aan je behandelend arts vragen wat je ertegen kunt doen. Veel vrouwen met een borstreconstructie komen in aanmerking voor fysiotherapie. Met name voor hun schouders. Dit kan ook door de plastisch chirurg worden voorgeschreven.

Zorgplan

Als het behandeltraject bij de plastisch chirurg ten einde is, kun je hem of de verpleegkundig specialist vragen een zorgplan op te stellen. Lees hier meer over het nazorgplan >

Verwerken

Na een borstreconstructie voelt je nieuwe borst anders; soms wat kouder en harder en hij ziet er anders uit. Neem de tijd om rustig aan je lichaam te wennen. Het is heel normaal als je je niet meteen prettig voelt in je lichaam. Als het je veel moeite kost om je veranderde uiterlijk te accepteren, kan een maatschappelijk werker of psycholoog je hierbij helpen.