Late gevolgen van borstreconstructie

Als de borstreconstructie achter de rug is, is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zoals kapselvorming, ASIA en ALCL. Lang niet iedereen krijgt deze klachten, maar het kan wel.

Kapselvorming

Een prothese is lichaamsvreemd en veroorzaakt daarom altijd kapselvorming. Dit betekent dat er littekenweefsel rondom de prothese ontstaat. Na acht tot tien jaar heeft ongeveer 5-25 procent van de borstreconstructiepatiënten last van kapselvorming. Dit is op zich geen probleem, tenzij het kapsel gaat samentrekken. De borst kan dan hard en pijnlijk aanvoelen. De prothese moet dan worden vervangen. Tegenwoordig hebben protheses een ruw oppervlak, waardoor kapselvorming minder snel ontstaat.

Scheuren

Borstimplantaten kunnen, net als andere medische hulpmiddelen, kapot gaan. Als een siliconen borstimplantaat scheurt, komt de gel rondom het implantaat terecht. In minder dan 10 procent van de scheuren kan de gel uit het kapsel ontsnappen en in het omgevend weefsel of in de lymfklieren in de buurt terechtkomen. Microscopisch kleine siliconendeeltjes kunnen ook in andere regionen van het lichaam terechtkomen. Als een implantaat scheurt, kan dit leiden tot lokale ontstekingsreacties, maar het is niet overtuigend aangetoond dat dit een effect heeft op de algemene gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat na acht tot tien jaar 14-27 procent van de borstreconstructiepatiënten een gescheurde prothese heeft. Na zeven jaar is dit 9 tot 18 procent. Beschadigde of gescheurde implantaten kunnen niet worden gerepareerd. Borstimplantaten kunnen slijten en gaan niet gegarandeerd een leven lang mee. Daarom kan in de toekomst een operatie nodig zijn om het implantaat te vervangen.

Zweten van siliconen

Na verloop van tijd kunnen kleine hoeveelheden materiaal van de siliconengel de buitenste laag van het implantaat passeren. Dit noemen we ook wel 'zweten'.  Het materiaal blijft wel in het kapsel zitten. Dat is het vlies dat het lichaam aanmaakt rond het implantaat. Dit draagt mogelijk bij aan meer kapselvorming.

Vragen over veiligheid en risico's van siliconen implantaten

Voor vragen over de veiligheid en risico’s van het gebruik van protheses kun je terecht bij je plastisch chirurg of de chirurgische bijsluiter borstvergroting van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) website downloaden. Lees verder in het vraag- en antwoorddocument >

ASIA (Auto-immune Syndrome Induced by Adjuvants)

Een zeer klein aantal vrouwen met borstimplantaten heeft symptomen die vergelijkbaar zijn met die van bekende ziekten van het immuunsysteem, zoals systemische lupus erythematodes, reumatoïde artritis, sclerodermie en andere artritisachtige ziektes. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat vrouwen met borstimplantaten een verhoogd risico op deze ziekten hebben. Deze ziektes lijken niet vaker voor te komen bij vrouwen met implantaten dan bij vrouwen zonder implantaten. Het optreden van symptomen de te maken hebben met het immuunsysteem na het plaatsen van implantaten staat bekend als ASIA. Als je symptomen ervaart die kunnen passen bij ziekten van het immuunsysteem, adviseren wij je dit te bespreken met de plastisch chirurg, internist of immunoloog.

ALCL (Anaplastic Large Cell Lymphoma)

Een andere zeer zeldzaam gemelde complicatie is ALCL. Dit is een zeldzame vorm van een Non Hodgkin lymfoom (lymfklierkanker) die kan optreden in het litteken, kapsel en vocht rondom de prothese. Vrouwen met borstimplantaten hebben een relatief verhoogd risico op ALCL ten opzichte van vrouwen zonder borstimplantaten.

De kans dat vrouwen met borstimplantaten ergens in het leven ALCL krijgen, blijft echter heel erg klein en wordt geschat op ongeveer 1 op de 30.000. Bij pijn, zwelling van de hele borst en relatief snel ontstaan van asymmetrie, is het verstandig om contact op te nemen met de plastisch chirurg. Hier lees je meer over ALCL >

Heroperaties

Er zijn verschillende redenen die het resultaat op lange termijn beïnvloeden. Het is bijvoorbeeld onbekend hoe het weefsel zal reageren op implantaten en hoe de wond zal genezen na de operatie. Een nieuwe operatie kan nodig zijn om borstimplantaten te vervangen, of om het resultaat van de operatie te verbeteren. Je kunt er voor kiezen om advies te vragen om de borstimplantaten te laten verwijderen en te laten vervangen door lichaamseigen weefsel. Ook bij complicaties kan een aanvullende operatie of andere behandeling nodig zijn.

Welke controles zijn zinvol?

Vrouwen die na een borstamputatie een volledige reconstructie hebben gekregen met behulp van een borstimplantaat, hoeven van de gereconstrueerde borst geen mammografie te laten doen. Er is hier immers geen borstklierweefsel meer aanwezig. Als er specifieke klachten van deze borst zijn, zal eerder een echografisch onderzoek of een MRI scan worden gedaan.