Direct of later een reconstructie?

Er zijn meerdere soorten reconstructies. Er wordt vooral onderscheid gemaakt tussen directe en uitgestelde reconstructie. Dat verschil leggen we hier uit.

Directe reconstructie

Een directe reconstructie wordt gedaan tijdens dezelfde operatie waarin de amputatie plaatsvindt. Dit geeft meestal een cosmetisch mooier resultaat dan een uitgestelde reconstructie. Dit komt doordat er meer huid kan worden gespaard, de vorm van de borst beter kan worden behouden en er rekening kan worden gehouden met de plaats van het litteken.

Bij een directe reconstructie is er iets meer risico op complicaties dan bij een uitgestelde reconstructie. Directe reconstructiemethoden geven geen verhoogd risico op (de terugkeer van) borstkanker.

Wil je ervaringen lezen en foto’s bekijken van vrouwen die een directe reconstructie kregen? Klik dan door naar de verhalen van:

Debbie

Joyce

Nelleke

Uitgestelde reconstructie

Een uitgestelde reconstructie vindt doorgaans drie tot zes maanden na de borstamputatie plaats. Het operatiegebied moet in ieder geval voldoende hersteld zijn. Als je na een borstamputatie wordt bestraald, is het beter langer te wachten met de reconstructie totdat de huid en de onderliggende weefsels volledig hersteld zijn van de acute bijwerkingen van de bestraling. Overleg met je arts wat voor jou het beste moment is om een uitgestelde reconstructie te doen.

Wil je ervaringen lezen en foto’s bekijken van vrouwen die een uitgestelde reconstructie kregen? Klik dan door naar de verhalen van:

Caroline

Hilde

Ingrid