Andere borstreconstructiemethoden (SGAP/IGAP/TMG/PAP)

Niet elke vrouw heeft voldoende buikvet en huid om één of twee borsten van te maken. Daarom zijn er andere borstreconstructietechnieken ontwikkeld waarbij weefsel wordt gebruikt van andere plaatsen in het lichaam. 

De meest gangbare technieken zijn de vrije SGAP/IGAP lap methode en de TMG lap methode. Het zijn microchirurgische technieken die niet vaak worden toegepast. Wil je meer weten over deze methoden en/of onderzoeken of je ervoor in aanmerking komt? Vraag de plastisch chirurg om een verwijzing naar een centrum met specifieke microchirurgische expertise.

Vrije SGAP/IGAP lap methode (bil)

Bij deze ‘bilmethode’ worden huid en vetweefsel van de bil gebruikt (Superior of Inferior Gluteal Artery Perforatorlap). Omdat het een technisch moeilijke operatie is en er weinig vraag naar is, wordt deze methode minder vaak toegepast. Omdat het bilvet minder soepel is, is het modelleren van een nieuwe borst lastiger. Ander nadeel is dat de vorm van de bil verandert door het volumeverlies en er na de operatie pijnklachten tijdens het zitten kunnen blijven bestaan.

TMG lap methode (dijbeen)

Dit is een huid- en spierlap (Transverse Myocutaneous Gracilis lap) waarbij huid, vet en de gracilis spier van de binnenzijde van het dijbeen worden gebruikt. Deze methode kan alleen worden toegepast bij de reconstructie van kleinere borsten. Het litteken geeft vaak betrekkelijk veel klachten, bijvoorbeeld bij fietsen. 

PAP lap (bovenbenen)

Bij de PAP-lap (Profunda Artery Perforator lap) methode wordt met huid- en vetweefsel van de achterzijde van uw bovenbenen juist onder de bilplooi een nieuwe borst gemaakt. Voor een PAP-lap kan worden gekozen als er te weinig weefsel is voor een borstreconstructie met weefsel uit de buik. Hierdoor heb je geen prothese nodig. Bij een borstreconstructie met de PAP-lap blijven de beenspieren intact, waardoor je kracht behoudt in je benen. Wel zijn er regelmatig blijvende gevoelsstoornissen aan de achterzijde van de bovenbenen. De littekens lopen van de bilplooi tot in de lies en vallen daardoor niet op.

Borstreconstructie mogelijkheden

Ervaringen van vrouwen:

met lichaamseigen weefsel: 

DIEP | LD | PAP | SGAP | lipofilling

Lees hier de verhalen van Brenda en S. die voor een reconstructie met de PAP-flap kozen.

Het ervaringsverhaal en de foto’s van Cecile die een reconstructie met de SGAP-flap kreeg, vind je hier.