Mannen met borstkanker

Borstkanker is niet alleen maar een vrouwenziekte. Bij mannen is het zeldzaam, per jaar krijgen in Nederland ongeveer 100 mannen borstkanker. Van alle borstkankerpatiënten is 1 op de 150 man. Bij mannen komt het vooral voor in de leeftijdsklasse 60-84 jaar, bij vrouwen is dat tussen de 50 en 70 jaar. Jonge mannen met borstkanker komen heel weinig voor.

 

 

Borstkankervereniging Nederland Mannen met borstkanker Verhaal Dirk Jan

Overeenkomsten en verschillen met vrouwen

Hoewel borstkanker meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, zijn er veel overeenkomsten. Daarom is de behandeling voor borstkanker bij mannen afgeleid van die bij vrouwen.
Toch zijn er wel enkele verschillen tussen borstkanker bij mannen en vrouwen. De belangrijkste zijn:

 • De gemiddelde leeftijd waarop mannen borstkanker krijgen is 68 jaar. Bij vrouwen is dat 61 jaar.
 • Bij mannen met borstkanker is er vaker sprake van een erfelijke aanleg. Ongeveer 10% van de mannen heeft de ziekte gekregen door een erfelijke afwijking, vaak in het BRCA1-gen of BRCA2-gen. Bij vrouwen is dat ongeveer 5%. Lees meer over erfelijkheid en borstkanker mannen.
 • Bij mannen is een borstsparende operatie bijna nooit mogelijk. Dat komt omdat mannen minder borstweefsel hebben.
 • In vergelijking met vrouwen wordt borstkanker bij mannen vaker in een later stadium ontdekt. De tumor is dan al groter en vaker uitgezaaid naar lymfeklieren in de oksel, of naar andere plekken in het lichaam. Hierdoor is de prognose voor mannen gemiddeld slechter dan voor vrouwen.
 • Voor vrouwen is er het bevolkingsonderzoek borstkanker. Omdat borstkanker bij mannen weinig voorkomt, is dit bevolkingsonderzoek er niet voor mannen.

Anatomie borst man

De borst van een volwassen man lijkt op de borst van een meisje vóór de puberteit. Beiden hebben een paar melkgangen vlak achter en naast de tepel. Bij meisjes ontwikkelen zich onder invloed van vrouwelijke hormonen de melkgangen, melkklieren, vetweefsel en bindweefsel tot een volgroeide borst. Deze ontwikkeling vindt vooral plaats door de invloed van het hormoon oestrogeen. Jongens en mannen produceren weinig oestrogeen. Daarom ontwikkelt het aanwezige borstweefsel zich niet verder.

Gynaecomastie
Een uitzondering hierop zijn mannen met een gynaecomastie. Dit is een aandoening waarbij een of beiden borsten zich toch gaan ontwikkelen. Gynaecomastie komt het meeste voor in de puberteit en ontstaat waarschijnlijk door een verstoring in de hormoonspiegels.

Voor mannen is dit vaak een vervelende ontwikkeling, vooral voor het uiterlijk. Maar de aandoening is zelf niet gevaarlijk en geeft ook geen hoger risico op borstkanker. Wel is het belangrijk om de oorzaak van een gynaecomastie te laten onderzoeken.

Borstkanker bij mannen vaak later ontdekt

Borstkanker wordt bij mannen meestal laat ontdekt, als er duidelijke symptomen zijn. Bovendien wordt bij klachten niet altijd direct gedacht aan borstkanker. De mannen zelf, maar ook zorgverleners, zijn minder alert op de mogelijkheid van borstkanker bij mannen. Het gevolg hiervan is dat het stadium waarin borstkanker wordt ontdekt voor mannen vaak hoger is dan voor vrouwen. Een hoger ziektestadium betekent meestal ook een slechtere prognose. In hetzelfde ziektestadium hebben mannen en vrouwen een vergelijkbare prognose.
Omdat borstkanker bij mannen maar weinig voorkomt, is er geen bevolkingsonderzoek voor hen.

Symptomen bij borstkanker mannen

Sommige veranderingen in de borst kunnen wijzen op borstkanker. De meest voorkomende verandering is een knobbeltje. Dit is een verdikking die vaster aanvoelt dan het weefsel eromheen. Meestal doen knobbeltjes geen pijn. Borstkanker bij mannen kan op alle plaatsen in de borst ontstaan. Meestal zit de tumor in de buurt van de tepel. Daar zit bij de man namelijk het meeste borstweefsel. Bij mannen is een knobbeltje dus meestal te voelen naast of achter de tepel of de tepelhof. (De tepelhof is het roze of donker gekleurde weefsel rondom de tepel).

Andere klachten die kunnen wijzen op borstkanker:

 • deukjes of kuiltjes in de huid
 • een wondje van de huid dat niet geneest
 • verandering van de tepel of tepelhof, bijvoorbeeld intrekking, zwelling, roodheid, huidvervelling, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt
 • afscheiding uit de tepel, zoals bruin of bloederig vocht
 • een borst die warm aanvoelt en rood is
 • een verdikte huid waar putjes in zitten. De huid van de borst ziet er dan uit als een sinaasappelschil.

Ga op tijd naar de dokter

Deze veranderingen in de borst kunnen wijzen op een goedaardige aandoening, of op kanker. Alleen medisch onderzoek kan uitwijzen of de verandering goedaardig of kwaadaardig is.
Heb je een van deze symptomen, ga dan naar je huisarts. Bent je eerder behandeld voor borstkanker, let dan extra goed op veranderingen in de borst.