Mannen met borstkanker

Voor mannen is borstkanker een zeldzame ziekte. Slechts 0,6 procent van alle borstkankers komt voor bij de man. Per jaar krijgen in Nederland maar ongeveer honderd mannen borstkanker.

Borstkankervereniging Nederland Mannen met borstkanker Verhaal Dirk Jan

Zeldzaam

Slechts 0,2 procent van alle vormen van kanker bij mannen is borstkanker; bij vrouwen is dat 31 procent. Net als vrouwen kunnen mannen op elke leeftijd borstkanker krijgen, het vaakst echter op de leeftijd tussen 60 en 80 jaar. Jonge mannen met borstkanker zijn nog aanzienlijk zeldzamer, met maar enkele gevallen per jaar.

Onwetendheid

Veel mensen weten niet dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen. Daardoor wordt de mannenborst bijna nooit onderzocht, niet door mannen zelf, maar ook niet door hun arts.

Uitstellen

Ook negeren mannen symptomen en stellen ze een bezoek aan een dokter uit. Het valt voor een man ook niet mee om te accepteren dat hij borstkanker zou kunnen hebben, een ziekte die vaak als typisch vrouwelijk wordt gezien. Dat is betreurenswaardig, want borstkanker is voor mannen net zo’n ernstige ziekte als voor vrouwen! Het is belangrijk de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen.

Onderzoek

Door de zeldzaamheid is er ook veel minder onderzoek gedaan dan naar borstkanker bij vrouwen. Daardoor was er tot voor kort weinig over bekend. Op initiatief van het UMCU en AVL is in samenwerking met BOOG, Kanker.NL en BVN een project gestart voor betere voorlichting en zorg voor mannen met borstkanker. Dit project moet op basis van onderzoek onder mannen met borstkanker betere informatie voor deze doelgroep opleveren. De informatie zal op deze website verschijnen wanneer deze bekend is. 

Hormonen

De borst van een volwassen man lijkt op de borst van een meisje vóór de puberteit. Beiden hebben een paar melkgangen vlak achter en naast de tepel. Bij meisjes gaan zich onder invloed van hormonen, met name oestrogeen, melkgangen, melkklieren, vetweefsel en bindweefsel ontwikkelen.

Jongens en mannen produceren maar heel weinig oestrogeen. Vandaar dat het in aanleg aanwezige borstweefsel bij hen normaal niet tot ontwikkeling komt.

Onbalans

Soms veroorzaakt een onbalans in de hormonen tijdelijk borstgroei bij jongens in de puberteit. Bij volwassen mannen kan de groei van borstweefsel worden gestimuleerd door ziektes die gevolgen hebben voor de hormoonhuishouding, zoals teelbalkanker en bijnierkanker. Behandeling met oestrogenen voor bepaalde ziektes zoals prostaatkanker heeft ook dat effect.

Fotoproject voor meer bekendheid mannen en borstkanker

William Becker liet zichzelf fotograferen door de New Yorkse fotograaf David Jay om zo de bekendheid van borstkanker bij mannen te vergroten. Lees meer over zijn verhaal >>

Persoonlijke verhalen uit de B

Lees het verhaal in B en het interview op Gezondheid&co.nl van Alan Herbert over zijn ervaringen met borstkanker.

In elke editie van B wordt aandacht besteed aan mannen met borstkanker in de gelijknamige rubriek.