Lezing: Hartproblemen bij mensen met borstkanker

Hier vind je het inhoudelijke materiaal van de lezing Hartproblemen bij mensen met borstkanker. De lezing werd gehouden door Professor Angela Maas van het Radboud UMC, tijdens de ALV op 26 mei 2018.

Wat is er bekend over hartschade bij mensen die borstkanker hebben (gehad)? Waardoor worden de klachten veroorzaakt? Waar moet je op letten als vrouw? Wat is het verschil tussen hartschade en hartfalen? Wat kun je zelf doen? Wanneer moet je hulp vragen? Professor Angela Maas van het Radboud UMC deelde met ons de nieuwste inzichten en gaf antwoorden op vragen uit de zaal. Patient advocate Ineke vertelde na de lezing over haar hartproblemen en hoe zij hiermee omgaat.

Ga naar het dossier Hartfalen >

Lezing hartproblemen bij mensen met borstkanker

Vraag & Antwoord

Ik heb tijdens de chemotherapie veel last van ritmestoornissen door Dexamethason gehad, moet ik bang zijn voor hartschade?

Als de klachten na de kuur verdwenen zijn is dat een goed teken. Als er ook geen andere klachten van benauwdheid of luchttekort zijn gekomen dan lijkt hartschade niet waarschijnlijk. Wanneer er opnieuw klachten ontstaan dan kun je dat het beste met je arts overleggen

Is het zaak om je na bepaalde behandelingen te laten screenen op hartproblemen voordat klachten optreden? Dus om erger te voorkomen?

Bij geen klachten is er geen reden voor preventief onderzoek. In sommige situaties kan het zijn dat je arts inschat dat je een verhoogd risico op hartschade loopt en voorstelt om te blijven screenen

Wat kan ik doen…mijn oncoloog en huisarts weigeren om mijn cholesterol jaarlijks te meten, terwijl dit vaak te hoog was. Ik heb ook hartritmestoornissen. Hoe krijg ik het voor elkaar dat een cholesterol- en bloeddrukmeting jaarlijks wordt uitgevoerd?

Bij vrouwen ouder dan 55 jaar is het raadzaam om de cholesterolwaarde te controleren. Het cholesterolniveau stijgt na de menopauze tot rond het 60e jaar met 15%, daarna verandert er niet veel meer. Als de cholesterolwaarde goed is dan is een jaarlijkse check niet nodig. Als de waarde licht verhoogd is dan is het aan te raden om het eens per twee jaar te controleren (tot rond het 60e jaar). Als de waarde veel te hoog is moet het uiteraard vaker gecontroleerd worden; één tot twee keer per jaar.

Wat is er bekend over hartfalen bij jonge borstkankerpatiënten (18-35 jaar)?

Hartfalen kan ook voorkomen bij jonge borstkankerpatiënten, met name als er een herhaling van chemokuren nodig is. Hoe groot de kans op hartfalen is als gevolg van de behandelingen voor borstkanker hangt af van verschillende factoren, onder andere de leeftijd van de patiënt op het moment van behandelen. In zijn algemeenheid geldt voor radiotherapie bijvoorbeeld: hoe jonger, hoe meer schade aan hartkleppen en kransslagaders en dus hoe groter het risico op hartfalen

Geeft kalksuppletie (bij osteoporose) extra risico op verkalking van het hart?

Voor iedereen geldt: oppassen met het gebruik van kalksupplementen. Er zit voldoende kalk in melkproducten en men is steeds terughoudender om jarenlang kalktabletten te nemen. Als je osteoporosemedicatie gebruikt, is het raadzaam met je arts te bespreken of aanvullend calcium/vitamine D gebruik nodig is.

Hoe zit het met vaatschade niet alleen in de kransslagaderen? Bijvoorbeeld snel blauwe plekken en slechte vaatwanden als gevolg van chemotherapie. Is hier iets aan te doen?

Snel blauwe plekken kan bijvoorbeeld ook komen door (langdurig) prednisongebruik of het gebruik van bloedverdunners zoals acetylsalicylzuur. Op oudere leeftijd (>70 jaar) zijn bloedvaten kwetsbaarder. Daar is niet veel aan te doen. Bij patiënten die een tekort hebben aan rode bloedplaatjes, bijvoorbeeld door chemotherapie, zie je ook eerder blauwe plekken

Is er een verschil in de behandeling van hartfalen door 'ouderdom' vergeleken met de behandeling van hartschade na ‘behandeling borstkanker’?

Dit is nog onvoldoende bekend, maar het lijkt erop dat borstkankerpatiënten met hartfalen veroorzaakt door behandelingen sneller achteruit gaan dan bijvoorbeeld hartpatiënten na een hartinfarct. Waarschijnlijk moeten we voor de hartschade na borstkankerbehandelingen veel eerder en sterker behandelen.