Leven met (vervroegde) overgangsklachten: wie kan je helpen?

Vrouwen met overgangsklachten kunnen terecht bij Verpleegkundige Overgangsconsulenten en Care for Women-zorgverleners. Beide hulpverleners zijn gespecialiseerd in de behandeling van overgangsklachten. Je kunt direct contact opnemen, een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

Houd er rekening mee dat Verpleegkundige Overgangsconsulenten en Care for Women-zorgverleners misschien geen of onvoldoende kennis hebben van overgangsklachten door of na borstkanker. Overleg bij twijfel altijd met je medisch oncoloog of gynaecologisch oncoloog. Ben je niet meer onder behandeling, vraag dan je huisarts om advies.

Het kan soms even duren voordat je de juiste hulpverlener hebt gevonden. Geef niet op, blijf vragen. Voor tips over hulpverlening kun je ook terecht bij lotgenoten (verderop in dit overzicht vind je informatie over lotgenotencontact). Je kunt ook samen met een coach of praktijkbegeleider zoeken naar de juiste hulp bij overgangsklachten. Een gecertificeerde coach, professionele therapeut kun je vinden via de website van de Vereniging Integrale Vitaliteitkunde.

Botontkalking

Botontkalking kan onder andere worden behandeld met bisfosfonaten. Je medisch oncoloog of internist bepaalt welke behandeling geschikt is.

Meer informatie over botontkalking vind je op de website van de Osteoporose Stichting en de Osteoporosevereniging. De laatstgenoemde heeft een telefonische hulplijn. Ervaringsdeskundigen beantwoorden vragen en geven advies. 

Droge slijmvliezen

De verminderde aanmaak van oestrogeen zorgt voor droge slijmvliezen. De ogen voelen hierdoor droog aan. Oogdruppels kunnen deze klachten verminderen of verhelpen. Vraag je huisarts en/of opticien om advies.

Slechter slapen

Slechter slapen wordt meestal bestreden met een niet-medicamenteuze aanpak. Je huisarts kan je hierover meer vertellen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan een grote impact hebben op je dagelijks leven. Praat er daarom over met je behandelend arts of mammacareverpleegkundige, of neem contact op met je huisarts. Je arts kan je informeren over verschillende nazorgprogramma’s zoals Herstel & BalansMinder moe bij kanker en cognitieve gedragstherapie (CGT).

Meer namen en adressen vind je in het artikel ‘Leven met vermoeidheid: wie kan je helpen?

Voeding, hulp bij een gezond voedingspatroon

Via de website van Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) kun je zoeken naar een diëtist bij jou in de buurt. Zoek een diëtist die is gespecialiseerd is in oncologische (voedings)zorg).

Of bekijk eens de hulpwijzer van BVN over het onderwerp voeding.

Conditie, hulp bij bewegen

Stichting Onconet zet zich in voor het landelijk toegankelijk maken van goede fysiotherapeutische begeleiding bij het fit blijven tijdens de medische behandeling of fit worden na de medische behandeling.

Via de website van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie kun je zoeken naar zowel oedeem-, als oncologiefysiotherapeuten. 

Het Fysiotherapeuten Netwerk Oncologie is een netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in oncologische zorg. Samen streven zij naar kwalitatief hoogwaardige zorg voor mensen met een oncologische aandoening en/of die kampen met de gevolgen hiervan. Het netwerk is actief in Noord-Brabant en Noord-Limburg. 

Stichting Kanker en Sport biedt kankerpatiënten het ‘Sportplan op Maat’: een intensief programma met als doel je te helpen de operatie, chemo en bestraling te doorstaan.

Of bekijk eens de hulpwijzer van BVN over het onderwerp revalidatie en sport.

Seksualiteit & intimiteit

Je kunt om advies vragen aan je huisarts, mammacareverpleegkundige of behandelend arts. In sommige ziekenhuizen zijn er ook poliklinieken voor seksualiteitsproblemen door borstkanker. Op de website van Nederlandse wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie (NVVS) kun je zoeken naar geregistreerde seksuoloog bij jou in de buurt. Op seksualiteit.nl – een website van het kenniscentrum seksualiteit RutgersWPF – vind je een overzicht van seksuologen die je kunt raadplegen bij bepaalde ziektes of beperkingen. Onder andere borstkanker. Je huisarts kan je doorverwijzen naar seksuoloog.

Vraag tijdig om hulp als je er zelf niet uit komt. Ook al moet je misschien eerst over een drempel heen.

De gêne voorbij

Het Isala Oncologisch Centrum (Zwolle) ontwikkelt momenteel een richtlijn en een instrument om seksuele problemen bij borstkankerpatiënten systematischer te signaleren, beter bespreekbaar te maken en eenduidiger te behandelen. De ontwikkeling vindt plaats onder de naam ‘De gêne voorbij’.Pink Ribbon ondersteunt het zorgverbeteringstraject. Meer informatie over de ontwikkeling van de richtlijn vind je op de website van Isala.

Stemmingswisselingen

Als je erg last hebt van stemmingswisselingen kun je overwegen hulp in te schakelen. Hierbij kun je denken aan een psycholoog, liefst een met ervaring in de oncologie. Je kunt ook baat hebben bij een cognitieve gedragstherapie of een mindfulnesstraining.

EVA-online

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) biedt een online cognitieve gedragstherapie aan voor borstkankerpatiënten van het AVL met overgangsklachten.

Mindfulness
Mindfulness betekent zoveel als opmerkzaam zijn, je bewust zijn van de ervaring van het moment zonder daarover een oordeel te hebben. Mindfulness kan je helpen de nieuwe situatie te accepteren en zorgen voor ontspanning en rust.

- Op veel verschillende plekken worden trainingen aangeboden, onder andere in een aantal inloophuizen.

- Een mindfulnesstrainer vind je op de site van de Vereniging Mindfulness Based Trainers in Nederland en Vlaanderen.

Vruchtbaarheid

Soms is het mogelijk om je vruchtbaarheid te behouden (fertiliteitspreservatie). Omdat fertiliteitspreservatie moet plaatsvinden voordat je begint aan je borstkankerbehandeling, is het belangrijk dat je tijdig goed wordt geïnformeerd over een kans op onvruchtbaarheid. Vraag je behandelend arts om meer informatie. Als hij onvoldoende weet, laat je dan doorverwijzen naar een gynaecologisch oncoloog.

Op de website van het Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie (NFF) vind je uitgebreide informatie (folders) over de het behouden van je vruchtbaarheid. Je vindt er ook een overzicht van alle IVF-centra in Nederland (klik op het kopje ‘contact’).

Begeleiding bij kanker, psychosociale begeleiding

Voor professionele psychosociale begeleiding kun je in eerste instantie terecht bij het medisch maatschappelijk werk of de psycholoog in het ziekenhuis waar je behandeld wordt. Als de behandeling is afgerond en je alleen nog voor periodieke controles in het ziekenhuis komt, kun je via de huisarts een verwijzing voor de psycholoog vragen. Liefst een met ervaring in de oncologie.

- Op deze pagina vind je een overzicht van overkoepelende en/of landelijke organisaties op het gebied van psychosociale hulpverlening.

- Het Helen Dowling Instituut in Bilthoven helpt mensen met kanker en hun naasten de ziekte kanker emotioneel te verwerken. 

Inloophuizen en therapeutische centra

Overal in Nederland zijn zogeheten inloophuizen voor mensen met kanker en hun naasten gevestigd. In een inloophuis kun je zonder verwijzing terecht voor informatie en voorlichting en voor het delen van ervaringen met lotgenoten. Je kunt er betrokkenheid en rust vinden of themabijeenkomsten bijwonen.

www.ipso.nl
www.toonhermanshuis.nl

Lotgenotencontact

BVN

  • Als je het fijn vindt om je ervaringen te delen of als je een vraag hebt, kun je een bericht sturen via de deze pagina. Een ervaringsdeskundige van de BVN expertgroep Late Gevolgen neemt dan contact met je op.
  • Je kunt ook een vraag per e-mail stellen aan een ervaringsdeskundige van het digiteam van BVN.
  • Een andere mogelijkheid is het bellen van de ervaringslijn van BVN, één-op-één contact met een ervaringsdeskundige: (030) 291 72 20,  ma-wo-vrij van 10.00 tot 13.00 uur.

Andere (borst)kankerorganisaties

  • AYA: via het forum – AYA4 Breast – kun je in contact komen met  borstkankerpatiënten in de leeftijd van 18 – 39 jaar.
  • Stichting Jong Borstkanker: via de website kun je in contact komen met andere jonge borstkankerpatiënten.
  • Amazones: jonge vrouwen met borstkanker kunnen terecht op een forum en op deze website staan blogs van patiënten.
  • Kanker.nl: op de website Kanker.nl kun je via discussiegroepen in contact komen met andere (borst)kankerpatiënten.