Leven met lymfoedeem: wie kan je helpen?

Oedeemfysiotherapeut 

Via de website van de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten binnen de Lymfologie (NVFL) kun je een oedeemfysiotherapeut bij jou in de buurt vinden.  

Huidtherapeut

Op de website van De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) vind je namen en adressen van huidtherapeuten.

Zelfmanagementcursus

Het Nederlands Lymfoedeem Netwerk (NLNet) biedt de zelfmanagementcursus aan ‘Blijf Lymfoedeem de Baas’. De cursus is voor mensen met lymfoedeem of met een verhoogd risico daarop. In de cursus krijg je theoretische informatie over lymfoedeem en de behandeling ervan. De behandeltechnieken - zoals zelfdrainage, lymftaping en zwachtelen – worden ook geoefend. Ook veel huidtherapeuten  geven een cursus zelfmanagement in theorie en praktijk.

Lymfoedeem & werk

Soms kun je door lymfoedeem niet of slechts gedeeltelijk je werk doen. Op de website van BVN vind je een lijst van zaken waar je rekening mee moet houden, tips en informatiebronnen

Ervaringsdeskundigen

De massage en therapiesessies bij lymfoedeem ervaren veel mensen 

niet als erg zwaar. Het vervolg soms wel. Als je het fijn vindt om je ervaringen te delen of als je een vraag hebt, kun je een bericht sturen via de BVN-website. Een ervaringsdeskundige van de BVN expertgroep Late Gevolgen neemt dan contact met je op.

Op Kanker.nl kun je in contact komen met andere borstkankerpatiënten.

Op de website van het Nederlands Lymfoedeem Netwerk (NLNet) vind je een forum voor mensen met lip- en lymfoedeem. Hier kun je ervaringen en tips uitwisselen.