Leven met hartfalen: wie kan je helpen?

Hartfalenpoli

Als je last hebt van hartfalen, kun je terecht bij een hartfalenpoli van een ziekenhuis. Specialistisch verpleegkundigen en cardiologen werken daar samen. Omdat hartfalen meestal een chronische aandoening is, blijf je onder controle. Zo worden je gewicht en bloeddruk regelmatig gecontroleerd.

Omdat hartfalen vaak pas vele jaren na de borstkankerbehandeling optreedt, kom je meestal met klachten eerst bij de huisarts terecht. De huisarts kan je doorverwijzen naar een hartfalenpoli. Wijs je huisarts altijd op een mogelijk verband tussen je hartklachten en je borstkankerbehandeling.

Voeding, hulp bij een gezond voedingspatroon

Via de website van Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) kun je zoeken naar een diëtist bij jou in de buurt. Zoek een diëtist die is gespecialiseerd is in oncologische (voedings)zorg en/of ervaring heeft met hart- en vaatziekten.

Of bekijk eens de website van de Nederlandse Werkgroep Diëtisten Cardiologie. Hier vind je onder andere voedingsadviezen en verschillende recepten die geschikt zijn voor mensen met hartfalen. 

Conditie, hulp bij bewegen

Voor mensen met hartfalen bestaan speciale revalidatieprogramma's. Vraag je cardioloog of hartfalenverpleegkundige om meer informatie.

Via de zogenaamde ‘Beweegzoeker’ van De Hart&Vaatgroep kun je zoeken naar sportorganisaties waar je kunt bewegen onder deskundige begeleiding. Alle sportorganisaties die vermeld staan in de ‘Beweegzoeker’ zijn aangesloten bij De Hart&Vaatgroep. 

Begeleiding bij kanker, psychosociale begeleiding

Voor professionele psychosociale begeleiding kun je in eerste instantie terecht bij het medisch maatschappelijk werk of de psycholoog in het ziekenhuis waar je wordt behandeld. Als de behandeling is afgerond en je alleen nog voor periodieke controles in het ziekenhuis komt, kun je via de huisarts een verwijzing voor de psycholoog vragen. Liefst een met ervaring in de oncologie.

- Op de website van BVN vind je een overzicht van overkoepelende en/of landelijke organisaties op het gebied van psychosociale hulpverlening.

- Het Helen Dowling Instituut in Bilthoven helpt mensen met kanker en hun naasten de ziekte kanker emotioneel te verwerken. 

Inloophuizen en therapeutische centra

Overal in Nederland zijn zogeheten inloophuizen voor mensen met kanker en hun naasten gevestigd. In een inloophuis kun je zonder verwijzing terecht voor informatie en voorlichting en voor het delen van ervaringen met lotgenoten. Je kunt er betrokkenheid en rust vinden of themabijeenkomsten bijwonen.
www.ipso.nl
www.toonhermanshuis.nl 

Lotgenotencontact

-      Als je het fijn vindt om je ervaringen te delen of als je een vraag hebt, kun je een bericht sturen via deze pagina. Een ervaringsdeskundige van de BVN expertgroep Late Gevolgen neemt dan contact met je op.

-      Je kunt ook een vraag per e-mail stellen aan een ervaringsdeskundige van het digiteam van BVN.

-      Een andere mogelijkheid is het bellen van de ervaringslijn van BVN, één-op-één contact met een ervaringsdeskundige: (030) 291 72 20,  ma-wo-vrij van 10.00 tot 13.00 uur.

De Hart&Vaatgroep is de patiëntenvereniging voor mensen met een hart- of vaatziekte en hun naasten. Via de website kun je op verschillende manieren in contact komen met lotgenoten.

Daarnaast vind je op de website allerlei praktische tips over hoe je in je dagelijkse leven kunt omgaan met hartfalen.

Op Kanker.nl kun je in contact komen met andere borstkankerpatiënten

Praktische hulpmiddelen

Een hulpmiddel kan je ontlasten bij je dagelijkse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste stoel op het werk of een goede elektrische fiets. Een ergotherapeut kan je helpen bij het uitzoeken van het hulpmiddelen en voorzieningen die voor u het meest geschikt zijn. 

Op de website van Ergotherapie Nederland, de beroepsvereniging voor ergotherapeuten, kun je zoeken naar een ergotherapeut bij jou in de buurt.