Keuzehulp Borstreconstructie PATIENT+

Deze keuzehulp geeft informatie over borstreconstructie. Er zijn verschillende manieren om de vorm van je borst te herstellen na een operatie. De keuzehulp is ervoor bedoeld om samen met je arts de best passende behandeling te kiezen. In een paar stappen informeert de keuzehulp je over de verschillende reconstructiemethodes, met mogelijke voor- en nadelen per behandeling. Deze keuzehulp geeft de basis informatie, om tot een weloverwogen keuze te kunnen komen is aanvullende informatie essentieel. Ga verder in gesprek met je arts of verpleegkundige. Je kunt ook aanvullende informatie lezen in folders van het ziekenhuis of op betrouwbare websites.

De meest voorkomende methodes van borstreconstructie worden uitgelegd, ondersteund door illustraties en video’s. De voordelen en nadelen worden toegelicht met aandacht voor patiënt-tevredenheid en mogelijke complicaties. Er is ook aandacht tepelreconstructie en een operatie aan de andere borst. Een samenvattend overzicht van de behandelkeuzes zet de verschillen op een rij. Voor slechtzienden is er een voorleesfunctie.

Het keuzehulpplatform www.keuzehulp.info heeft gemiddeld 100 bezoekers per dag. Per jaar zou dat dus neerkomen op gemiddeld ongeveer 365.000 bezoekers. Of zij ook daadwerkelijk keuzehulpen bekijken, en zo ja welke keuzehulp ze bekijken en hoe lang ze op de site blijven is niet bekend (d.d. oktober 2017).

Voor wie: 

Borstkankerpatiënten die in aanmerking komen voor een borstamputatie of al een borstamputatie hebben gehad.

Waarvoor te gebruiken: 

Bij het vergelijken van de verschillende borstreconstructie-methoden: voordelen, nadelen, eindresultaten en mogelijke complicaties.

Evaluatie:

Vorm: 

Website

Kosteloos: 

Ja, voor patiënten. Ziekenhuizen die de keuzehulp inzetten in hun eigen systeem en werkwijze betalen daarvoor.

Taal: 

Nederlands

De beoordeling bestaat uit vier onderdelen:
1.Inhoud en gedeelde besluitvorming
2.Gebruiksvriendelijkheid / informatie goed te begrijpen
3.Betrouwbaarheid
4.Privacy

Klik hier voor het volledige beoordelingsrapport >>

Gedeelde besluitvorming: 

Deze keuzehulp geeft een heldere uitleg met behulp van illustraties en video’s over de diverse methoden van borstreconstructie. Om de keuze makkelijker te maken, zijn de voor- en nadelen, mogelijke complicaties en de patiënt-tevredenheid van alle reconstructie-methoden op een rijtje gezet. Bovendien is er een vergelijkingstabel waar alle verschillen getoond worden.

Een borstreconstructie is geen onderdeel van de kankerbestrijding.

Waardering: 
Goed
Gebruiksvriendelijkheid: 

De site geeft informatie op een heldere, informatieve manier. De gebruiker krijgt inzicht in de verschillende technieken door de illustraties en filmpjes. De voor- en nadelen, gevolgen en eventuele complicaties worden helder, in begrijpelijke taal gepresenteerd. Bovendien is er een overzicht waarin de verschillen op een rijtje gezet worden. Voor slechtzienden is er een voorleesfunctie.

Waardering: 
Goed
Betrouwbaarheid: 

De oprichters van PATIENT+ zijn ervaren medisch specialisten en de organisatie heeft inmiddels veel ervaring met het ontwikkelen en implementeren van keuzehulpen. Er is een vaste procedure en werkwijze ontwikkeld waarbij veel aandacht is voor het betrekken van patiënten bij de ontwikkeling van keuzehulpen en het waarborgen van een actuele inhoud en duurzaamheid.

Waardering: 
Goed
Privacy: 

Er zijn twee versies: een openbare website en een ziekenhuisversie. Wij hebben de publieke versie getest. De inhoud van de twee versies zijn hetzelfde, maar de ziekenhuisversie werkt met een inlog code. Bovendien worden je gegevens met jouw toestemming gedeeld met je zorgteam en bewaard binnen het ziekenhuis en bij PATIENT+.

De openbare versie vereist geen invoer van persoonlijke gegevens, alleen het e-mailadres wanneer de resultaten per mail verstuurd worden. Je kunt op een schaal van 1 tot 10 aangeven wat voor jou belangrijk is. In de ziekenhuisversie wordt wel een koppeling met persoonlijk gegevens gemaakt. De patiënt wordt daarbij goed geïnformeerd wat er met de gegevens wordt gedaan. 

Waardering: 
Goed