Keuzehulp Borstkanker PATIENT+

De keuzehulp geeft beknopte informatie over deze twee verschillende operatietechnieken en over borstkanker in het algemeen. De informatie wordt verduidelijkt met Illustraties, een vergelijkingstabel en foto’s van patiënten, om voorbeelden van het eindresultaat te laten zien. Daarnaast wordt een overzicht gegeven van de overlevingskansen en is er een vergelijkingstabel waar alle belangrijke verschillen op een rij staan.

Op de pagina’s ‘Belangrijke Punten’ wordt je kennis getoetst om te zien of je de belangrijke punten die behandeld werden begrepen hebt. Op ‘Uw Keuze pagina’ vul je in wat voor jou belangrijk is. Tijdens het doornemen van de informatie kun je aantekeningen maken. Je kunt de keuzehulp na afronding uitprinten, inclusief je aantekeningen. Zo kun je alles nog eens rustig nalezen en bespreken met je zorgverlener(s) en/of naasten. Je zorgverlener kan dan je overwegingen met jou doornemen en je verder informeren. Op die manier kies je samen de behandeling die het best bij jou past.

De keuzehulp is geschikt voor mensen die net de diagnose borstkanker hebben gekregen en voor wie een operatie mogelijk is. De keuzehulp is niet geschikt voor mannen. Voor slechtzienden is er ook een voorleesfunctie.

Het keuzehulpplatform www.keuzehulp.info heeft gemiddeld 175 bezoekers per dag. Per jaar zou dat dus neerkomen op gemiddeld ongeveer 64.000 bezoekers. Of zij ook daadwerkelijk keuzehulpen bekijken, en zo ja welke keuzehulp ze bekijken en hoe lang ze op de site blijven is niet bekend (d.d. april 2018).

Voor wie: 

Borstkankerpatiënten die in aanmerking komen voor een borstsparende operatie of borstamputatie.

Waarvoor te gebruiken: 

Voorbereiding op een gesprek met zorgverlener(s) bij de behandelkeuze tussen borstsparende operatie en borstamputatie.

Evaluatie:

Vorm: 

Web-applicatie

Kosteloos: 

Ja, voor patiënten. Ziekenhuizen die de keuzehulp inzetten in hun eigen systeem en werkwijze betalen daarvoor.

Taal: 

Nederlands

De beoordeling bestaat uit vier onderdelen:
1.Inhoud en gedeelde besluitvorming
2.Gebruiksvriendelijkheid / informatie goed te begrijpen
3.Betrouwbaarheid
4.Privacy

Klik hier voor het volledige beoordelingsrapport >>

Gedeelde besluitvorming: 

De meerwaarde van deze keuzehulp is hoe het verschil tussen de twee operatietechnieken op een korte en eenvoudige manier uitgelegd wordt. Het instrument is bedoeld als hulpmiddel voor een gesprek met je zorgverlener(s). In een aantal stappen geeft het op een makkelijk te begrijpen manier aan wat de verschillen zijn tussen borstsparende operatie en borstamputatie. Daarnaast is er informatie over de voor- en nadelen van beide operaties en eventuele complicaties. Je kunt je voorkeuren binnen de keuzehulp aangeven en aantekeningen maken die je verder helpen tijdens gesprekken met je zorgverlener(s). Wat niet is opgenomen in de keuzehulp: • Patiënten met grotere tumoren kunnen mogelijk, afhankelijk van tumorsoort en algemene gezondheid, in aanmerking komen voor een borstsparende operatie. In deze gevallen wordt chemotherapie gegeven om de tumor voorafgaand aan de operatie kleiner te maken. • De esthetische aspecten (wat is mooi en wat is mogelijk op het gebied van protheses en borstreconstructie) komen hier niet aanbod. Daarvoor heeft PATIENT+ een aparte keuzehulp Borstreconstructie ontwikkeld.

Waardering: 
Goed
Gebruiksvriendelijkheid: 

De informatie is duidelijk geschreven en wordt ondersteund met illustraties. De verschillende technieken voor borstsparende operatie en borstamputatie worden helder uitgelegd.

Waardering: 
Goed
Betrouwbaarheid: 

De informatie in de keuzehulp is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met medisch specialisten. Het is duidelijk wie de eigenaar van het instrument is en deze kan de actualiteit en het voortbestaan ervan waarborgen. Het is voor patiënten echter aan te raden om, na het gebruik van de keuzehulp, meer over de ziekte, behandelingen en bijwerkingen te weten te komen via hun zorgverlener(s) of via andere betrouwbare sites zoals www.borstkanker.nl.

Waardering: 
Goed
Privacy: 

Er zijn twee versies: een openbaar toegankelijke, publieke versie op keuzehulp.info en een ziekenhuisversie. Deze beoordeling slaat op de publieke versie. De inhoud van de twee versies is hetzelfde, maar de ziekenhuisversie gebruikt een inlogcode. Bovendien worden in die versie je gegevens (met toestemming) gedeeld met je zorgteam en bewaard binnen het ziekenhuis en bij PATIENT+. De publieke versie vereist geen invoer van persoonlijke gegevens, alleen het e-mailadres wanneer de resultaten per mail verstuurd worden. En daar waar je in de keuzehulp kunt aangeven op een schaal van 1 tot 10 wat voor jou belangrijk is. In de ziekenhuisversie worden echter wel persoonlijke gegevens opgeslagen. De patiënt wordt dan tijdig en goed geïnformeerd over om welke gegevens dit gaat en wat er met die gegevens wordt gedaan.

Waardering: 
Goed