Oncokompas

Oncokompas is een digitaal hulpmiddel. Het geeft inzicht en richting met duidelijk advies op basis van jouw situatie. Zowel tijdens je behandeling als ook daarna.

Oncokompas is een aanvulling op de ondersteuning die je krijgt van je arts of verpleegkundige. Het geeft inzicht in welke stappen je zelf kunt zetten om verder te komen en welke met hulp van buitenaf. Oncokompas start met het invullen van een vragenlijst en brengt vervolgens zowel je gezondheidsgedrag (leefstijl) in kaart als de psychische, lichamelijke en sociale gevolgen van de diagnose kanker en levensvragen. De antwoorden op de vragenlijst maken duidelijk of jouw kwaliteit van leven goed is of verbeterd kan worden. De adviezen, tips en suggesties die volgen zijn toegespitst op jouw persoonlijke situatie. In stap 3 bepaal je zelf welke hulpbronnen je kiest en wat je doet met de adviezen die je krijgt.

Oncokompas mag alleen door een BIG geregistreerde zorgverlener worden uitgereikt. Het gebruik ervan wordt vanuit de basisverzekering vergoed.

Oncokompas heeft ruim unieke bezoekers (d.d. juni 2018).

Voor wie: 

Mensen die te maken hebben gehad met kanker en behandeling(en) daarvoor hebben ondergaan. De module speciaal voor mensen die de behandeling(en) van borstkanker al achter de rug hebben (en geen uitgezaaide borstkanker hebben) van borstkanker is vanaf maart 2018 beschikbaar.

Waarvoor te gebruiken: 

Oncokompas geeft informatie en biedt oplossingen op meerdere gebieden. Van fysiek tot maatschappelijk, van financieel tot relaties. Dat gebeurt in de vorm van verwijzingen naar o.a. boeken, websites of gekwalificeerde deskundigen. Oncokompas is jouw persoonlijke hulpmiddel. Je kunt er zelf mee aan de slag, op jouw manier, op jouw moment. 

Evaluatie:

Vorm: 

Website

Kosteloos: 

Ja, het gebruik van Oncokompas wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. Wel is Oncokompas alleen toegankelijk wanneer deze wordt uitgereikt door een BIG geregistreerde zorgverlener. Vraag dit dus aan je zorgverlener als je Oncokompas wilt gebruiken.

Taal: 

Nederlands

De beoordeling bestaat uit drie onderdelen:
1.Gebruiksvriendelijkheid / informatie goed te begrijpen
2.Betrouwbaarheid
3.Privacy

Klik hier voor het volledige beoordelingsrapport >>

Gebruiksvriendelijkheid: 

Oncokompas wordt aangeboden op een gebruiksvriendelijke website. Het instrument zelf is eveneens gebruiksvriendelijk. Na aanmelden kun je in een ‘eigen’ online omgeving je ontwikkeling door de tijd volgen.

Wanneer je Oncokompas wilt gebruiken moet je dit via een BIG geregistreerde zorgverlener aanvragen. De aanmeldprocedure is hierdoor vrij uitgebreid. Dit kan als een drempel worden ervaren, maar zorgt wel dat je in de juiste route van Oncokompas komt: voor, tijdens of na behandeling. Deze huidige niet-optimale toegankelijkheid is de reden dat Oncokompas op dit onderdeel voldoende in plaats van goed scoort.

Waardering: 
Voldoende
Betrouwbaarheid: 

Het instrument is in handen van vakkundige en betrouwbare partijen. Het wordt omarmd door BVN, het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), met als voorwaarde dat het vrij toegankelijk moet zijn voor alle patiënten. Er wordt nog gezocht naar een partij die zorgt dat het digitale hulpmiddel meer bekendheid krijgt zodat meer (ex)kankerpatiënten hier eenvoudig gebruik van kunnen maken. Momenteel (najaar 2017) gebeurt dit vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam.

Waardering: 
Goed
Privacy: 

Bij aanmelden voer je persoonlijke contactgegevens in. Tijdens het gebruik van Oncokompas bouw je in feite een persoonlijk gezondheidsdossier op. Er wordt bij ‘Veel gestelde vragen’ zeer uitgebreid uitgelegd op welke manier de gegevens die je invult gebruikt worden en hoe ze beschermd worden. Alleen jijzelf kunt je persoonlijke gegevens inzien, gekoppeld aan jouw gezondheidsgegevens (de informatie die jij hebt ingevuld). Jouw gezondheidsgegevens worden, samen met die van andere gebruikers, benut voor wetenschappelijk onderzoek en verbetering van de zorg. Dit gebeurt anoniem en gegevens zijn zodoende nooit te herleiden naar een persoon.

Waardering: 
Goed