Monitor Borstkankerzorg

De Monitor borstkankerzorg combineert ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen en kan mensen ondersteunen om – samen met hun huisarts - een gemotiveerde keuze te maken voor een ziekenhuis. Je kunt ziekenhuizen op kenmerken en / of afstand selecteren, vergelijken en per ziekenhuislocatie de details inzien over de geboden borstkankerzorg. De informatie per ziekenhuis bestaat uit het zorgaanbod per ziekenhuislocatie, informatie en organisatie en patiëntenervaringen. 

De Monitor laat ook zien of het zorgaanbod voldoet aan de kwaliteitscriteria van BVN vanuit patiëntenperspectief. Dit draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de borstkankerzorg. De ziekenhuizen ontvangen via de Monitor namelijk maandelijks een online rapportage waarin zij zien hoe het ziekenhuis scoort naar oordeel van hun patiënten. In de Monitor vind je over alle ziekenhuizen in Nederland die borstkankerzorg leveren informatie die verkregen is uit kwalitatief hoogwaardig onderzoek. De informatie lezen, interpreteren en ziekenhuizen vergelijken vraagt tijd en aandacht. 

De website wordt gemiddeld 2.000 keer per maand bekeken (d.d. juni 2018).

Voor wie: 

Borstkankerpatiënten en hun naasten. Ook voor huisartsen kan de Monitor waardevol zijn (samen met hun patiënten doornemen om hen te helpen bij een keuze).

Waarvoor te gebruiken: 

Je vindt hier betrouwbare informatie over de (ervaren) borstkankerzorg in de ziekenhuizen in Nederland. Je kunt ziekenhuizen selecteren op afstand of regio. Ook kun je de ziekenhuizen vergelijken op een aantal kenmerken; feitelijke kenmerken (bijvoorbeeld: aantal behandelde borstkankerpatiënten per jaar, % van de behandelde patiënten in een jaar waarbij achtergebleven kankerweefsel werd gevonden na de operatie, etc.) én subjectieve kenmerken (ervaringen van andere patiënten). De Monitor biedt patiënten die al in behandeling zijn informatie over hun ziekenhuis. Voor patiënten die nog voor de keuze staan welk ziekenhuis ze zich willen laten behandelen, biedt de Monitor ondersteuning bij dit keuzeproces.

De Monitor is daarnaast onderdeel van het landelijke erkende patiëntervaringsonderzoek waar elk ziekenhuis aan deelneemt. Hierdoor kunnen ziekenhuizen leren van de ervaringen en verbetertips van hun eigen borstkankerpatiënten en zo de zorg patiëntgerichter maken. Ook het roze lintje is hieraan gerelateerd. Jaarlijks wordt dit roze lintje uitgereikt aan ziekenhuizen als blijkt dat ze aan de criteria voldoen. Het roze lintje is geen medisch keurmerk maar staat voor patiëntgerichte zorg.

Evaluatie:

Kosteloos: 

Voor patiënten is de Monitor kosteloos te gebruiken. Ziekenhuizen betalen jaarlijks mee aan de kosten voor het onderzoek dat aan de informatie in de Monitor ten grondslag ligt.

De beoordeling bestaat uit vier onderdelen:
1.Inhoud en gedeelde besluitvorming
2.Gebruiksvriendelijkheid / informatie goed te begrijpen
3.Betrouwbaarheid
4.Privacy

Klik hier voor het volledige beoordelingsrapport >>

Gedeelde besluitvorming: 

Op basis van wat voor jou belangrijk is toont de Monitor passende ziekenhuizen. Van elk
ziekenhuis krijg je vervolgens op een overzichtelijke manier veel, kwalitatief hoogwaardige informatie wat
kan helpen als je nog een ziekenhuis moet kiezen. De keerzijde is dat de hoeveelheid informatie er voor
kan zorgen dat je het overzicht verliest bij het vergelijken van ziekenhuizen. Om die reden scoort de
Monitor voldoende in plaats van goed als keuze-ondersteunende tool.

Waardering: 
Voldoende
Gebruiksvriendelijkheid: 

De Monitor geeft veel betrouwbare informatie van hoge kwaliteit. Over het algemeen is dit overzichtelijk weergegeven en worden moeilijke begrippen uitgelegd via een aanklikbaar icoontje. De
informatie wordt niet allemaal tegelijk gepresenteerd; als je over bepaalde zaken meer wilt weten kun je zelf op een plusje klikken en dan ‘klapt’ er extra tekst uit.

Hoe de verschillende functies – zoals de vergelijk-functie - op de website werken is wat onduidelijk. Een korte toelichting in tekst en/of beeld zou een welkome aanvulling zijn. Als je net met borstkanker te maken hebt, zeggen veel van de genoemde kenmerken van de borstkankerzorg je misschien nog weinig. Dat je ook zonder het selecteren van kenmerken ziekenhuizen kunt vergelijken, is niet heel duidelijk. Het is fijn dat je op naam van een ziekenhuis kunt selecteren. De veelheid aan informatie, doet af aan de gebruiksvriendelijkheid.

Waardering: 
Voldoende
Betrouwbaarheid: 

De Monitor is ontwikkeld door BVN en Mediquest. Het kwaltiteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO heeft het concept ontwikkeld. MediQuest is geaccrediteerd door het Centrum Klantervaringen in de Zorg (CKZ). BVN en onderzoeksbureau MediQuest werken samen aan de verdere ontwikkeling en het beheer van de Monitor Borstkankerzorg. Dit gebeurt gefundeerd, zowel qua proces als qua inhoud.

Er wordt per ziekenhuis informatie gegeven en aangegeven hoe patiënten bepaalde onderdelen van de zorg ervaren. Onder ‘Informatie en begeleiding’ zijn bijvoorbeeld percentages genoemd. Deze informatie is verkregen aan de hand van hoogwaardig kwalitatief onderzoek. Over het algemeen wordt in de toelichting wel duidelijk gemaakt hoe alle genoemde gegevens tot stand zijn gekomen, maar dit zou uitgebreider en explicieter genoemd kunnen worden. 

De criteria voor het Roze lintje worden jaarlijks bijgesteld en de informatie op de detailpagina’s van de ziekenhuizen is door de ziekenhuizen zelf aangeleverd.

Waardering: 
Goed
Privacy: 

Het gaat hier om een openbare website. Je hoeft geen persoonlijke gegeven in te voeren om ziekenhuizen te kunnen vergelijken of informatie op te zoeken over ziekenhuizen waarin jij interesse hebt.

Waardering: 
Goed