Invasief lobulair carcinoom

Ongeveer 15% van alle soorten borstkanker is een invasief lobulair carcinoom (ILC). Door de kenmerkende losmazige groei is de tumor vaak lastig te voelen of  alleen als een algehele zwelling van de borst. Net als bij het invasief carcinoom NST kunnen de kankercellen van een invasief lobulair carcinoom de omliggende weefsels binnendringen en uitzaaien naar andere organen.

Op een mammografie of echografie is de lobulaire tumor niet altijd goed te zien, vooral bij vrouwen met dicht borstweefsel kan dit een probleem zijn. Hier kan aanvullend onderzoek met MRI behulpzaam zijn. Onder een microscoop zien de cellen van een invasief lobulair carcinoom er anders uit dan van een invasief carcinoom NST. Er zijn kleine tumorcellen zichtbaar, die in strengen of als losse cellen liggen.

De lange termijn prognose van lobulair carcinoom is iets slechter dan dat van invasief carcinoom NST. Lobulair carcinoom reageert meestal goed op hormoontherapie, terwijl het  minder goed lijkt te reageren op chemotherapie. Dit is de reden dat vrouwen met invasief lobulair carcinoom doorgaans geen chemotherapie krijgen voor aanvang van de behandeling. Op dit moment  worden invasief carcinoom NST en invasief lobulair carcinoom nog vaak op dezelfde manier behandeld. Dit zal in de toekomst waarschijnlijk gaan veranderen.

Lobulair Borstkanker Consortium

De European Lobular Breast Cancer Consortium (ELBCC) is een platform voor wetenschappers, onderzoekers en klinische specialisten. Het platform heeft als doel de diagnose, behandeling en prognose van vrouwen met invasieve lobulaire borstkanker te verbeteren. Kijk voor meer informatie over het consortium op de website van ELBCC

Lotgenotencontact

Meer informatie voor lotgenoten met lobulaire borstkanker kun je vinden op de besloten Facebookpagina Lobulaire Borstkanker Kennisgroep.