Vermoeidheid

Ongeveer 80 procent van de kankerpatiënten heeft last van vermoeidheid. Meestal vermindert deze vermoeidheid ongeveer een jaar na afloop van de behandeling. Je bent niet meer ziek en kunt weer normaal functioneren. Maar 20 tot 40 procent van de ex-kankerpatiënten heeft twee jaar na de behandeling nog steeds last van extreme vermoeidheid. Dan wordt gesproken van ‘vermoeidheid na kanker’, omdat er waarschijnlijk een verband is met de ziekte of de behandeling.

Drie periodes

Vermoeidheid bij borstkanker kan op verschillende momenten tijdens en na de behandeling voorkomen. Er zijn drie periodes te herkennen waar moeheid een belangrijke klacht kan zijn: tijdens de behandeling, kort na de behandeling en een langere tijd na de behandeling.

Tijdens de behandeling (acute fase)

Iedere borstkankerpatiënt geeft aan tijdens de behandeling moe te zijn. Dus als jij dan ook moe bent, is dit heel normaal en begrijpelijk. De combinatie van grote psychische druk die met kanker gepaard gaat en de behandelingen is zwaar en uitputtend. De vermoeidheid wordt door de meeste patiënten en de mensen om hen heen gezien als ‘iets dat er bij hoort’

Kort na de behandeling

In het eerste jaar na de behandelingen staat emotioneel en fysiek herstel centraal. Je conditie moet opnieuw worden opgebouwd. In deze periode verwerk je alles wat je de afgelopen maanden hebt meegemaakt. Als het nodig is, kun je hier hulp bij krijgen. Lees hier meer over in het dossier bewegen.

Langere tijd na de behandeling

Als je een jaar na de behandeling nog steeds moe bent, is er sprake van langdurige vermoeidheid. Gelukkig treft dit een veel kleiner aantal vrouwen dan in het jaar rond de behandeling. In de periode dat je zelf zou verwachten weer ‘de oude’ te zijn, ben je nog steeds zo moe. En het lastige is, dat ook je omgeving je ziet als ‘beter’. Daarom wordt er van je verwacht dat je weer gewoon aan alles meedoet. 

Lees ook meer over vermoeidheid in ons dossier over late gevolgen van borstkanker.