Informatie en steun

Borstkanker staat bekend als een typische vrouwenziekte. Ook is het meeste voorlichtingsmateriaal speciaal voor vrouwen geschreven. Zelfs in de bijsluiters van medicijnen staan aandachtspunten voor de vrouw. Voor mannen kan dit emotioneel zwaar zijn om met deze vorm van kanker geconfronteerd te worden. 

Het kan helpen om ervaringen uit te wisselen met andere mannen die borstkanker hebben. Hoe ervaren zij het om borstkanker te hebben? Wat weten zij ervan? Waar lopen zij tegenaan? De Expertgroep Mannen van Borstkankervereniging Nederland wil zo veel mogelijk informatie over borstkanker bij mannen verzamelen. Die komt in ieder geval op deze website en krijgt aandacht in B, blad van BVN. Ook wil de Expertgroep actief en gericht huisartsen, specialisten en ziekenhuizen informeren.

Andere mannen met borstkanker vinden

Omdat er maar zo weinig mannen zijn met borstkanker, kan het lastig zijn om lotgenoten te vinden. Toch is dat wel mogelijk, namelijk via:

  • het serviceteam van Borstkankervereniging Nederland die je kunt bellen en online kunt contacten
  • door deelnemer te worden op kanker.nl. Je kunt dan op zoek gaan naar anderen in een vergelijkbare situatie 

Expertgroep Mannen van Borstkankervereniging Nederland

De Expertgroep Mannen van Borstkankervereniging Nederland wil zo veel mogelijk informatie over borstkanker bij mannen verzamelen. Die komt in ieder geval op deze website en krijgt aandacht in B, blad van BVN. Ook wil de werkgroep actief en gericht huisartsen, specialisten en ziekenhuizen informeren.

Door middel van lotgenotencontact via BVN geeft de Expertgroep ondersteuning. Daar kun je als man met borstkanker terecht om ervaringen met andere mannen uit te wisselen. Dat kan de verwerking van het ziekteproces gunstig beïnvloeden. Heb je vragen over borstkanker of het omgaan met de ziekte, dan kun je je vragen stellen aan de Expertgroep mannen van de BVN door een mail te sturen.

B-bewust checklist

In de patiëntserie B-bewust vind je de vragenlijst mannen en borstkanker. Aan de hand van deze voorbeeldvragen kun je online je eigen checklist samenstellen die helpt om het gesprek met je behandelaar voor te bereiden.

Belangenbehartiging

Om de bekendheid van borstkanker bij mannen te vergroten, ontwikkelt BVN binnen Nederland en Europees verband activiteiten voor mannen met borstkanker. Ook pleit BVN ervoor dat enkele klinieken zich specialiseren in de behandeling van borstkanker bij mannen zodat er een kwaliteitsverbetering tot stand komt aan de hand van specifieke behandelprotocollen voor mannen met borstkanker. 

Ervaringsverhalen van mannen met borstkanker

In elke editie van B (het blad van BVN) wordt aandacht besteed aan mannen met borstkanker in de gelijknamige rubriek. Rechts op deze pagina vindt u ook links naar ervaringsverhalen.

Lees het verhaal in B en het interview op Gezondheid&co.nl van Alan Herbert over zijn ervaringen met borstkanker.

In elke editie van B wordt aandacht besteed aan mannen met borstkanker in de gelijknamige rubriek. 

Fotoproject voor meer bekendheid mannen en borstkanker

William Becker liet zichzelf fotograferen door de New Yorkse fotograaf David Jay om zo de bekendheid van borstkanker bij mannen te vergroten. 
Lees meer over zijn verhaal >>

BijlageGrootte
PDF icon IKNLBorstkankerbijmannen.pdf3.73 MB