Inflammatoir borstkanker

Inflammatoir mammacarcinoom, ook wel bekend als mastitis carcinomatosa, inflammatory breast cancer (IBC) of ontstekingsborstkanker is een zeldzame (<1%) vorm van borstkanker, die met name voorkomt bij relatief jonge vrouwen (gemiddeld 56 jaar). De prognose is minder goed dan bij andere vormen van borstkanker. Door onbekendheid met de ziekte, bij zowel patiënten als professionals, kan het langer duren voordat de diagnose wordt gesteld.

Wat zijn de klachten?

De klachten ontstaan in korte tijd, weken tot hooguit een paar maanden. De borst kan er rood en ontstoken uitzien, warm en zwaar aanvoelen. De borst kan gezwollen zijn, jeuken of pijn doen. In de verdikte huid kunnen putjes ontstaan, dit wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd. Ondanks dat het op een ontsteking lijkt, heb je geen koorts en ben je niet recent zwanger geweest of borstvoeding gegeven. Antibiotica slaat niet aan. Ook is er meestal geen knobbeltje in de borst te voelen.

Wat te doen?

Als je borst deze klachten blijft geven, ondanks antibiotica, kan er sprake zijn van inflammatoir mammacarcinoom. Het is dan zaak om naar het ziekenhuis verwezen te worden. Daar worden verschillende onderzoeken verricht zoals een mammogram, vaak echo of MRI en eventueel ook verdere scans van het lichaam. Om de diagnose definitief vast te stellen is een huidbiopt nodig.

Hoe wordt er behandeld?

Als het inderdaad inflammatoir mammacarcinoom blijkt te zijn, is behandeling nodig. De borst kan niet direct geopereerd worden, je hebt een voorbehandeling nodig. Deze neo-adjuvante behandeling bestaat meestal uit chemotherapie, al dan niet gecombineerd met anti-HER2 gerichte immuuntherapie (zoals trastuzumab) als de tumor daar gevoelig voor is. Als het mogelijk is, wordt de borst geamputeerd na de chemokuren, dit is belangrijk voor de prognose. Vervolgens wordt nabehandeld met bestraling en eventueel hormoontherapie als de tumor daar gevoelig voor is.

Onderzoek

Inflammatoir mammacarcinoom is een uitzonderlijke, en agressieve vorm van borstkanker. Om de vooruitzichten voor patiënten met deze ziekte te verbeteren is onderzoek nodig. In Nederland is het INFLAME onderzoek opgezet, waarbij landelijk gegevens en weefsel wordt verzameld. Dit onderzoek wordt ondersteund door KWF-Alpe d’Huzes. Het INFLAME initiatief, dat vanuit het UMC Groningen door hoofdonderzoeker Dr. C.P. Schröder (internist oncoloog) is gestart in samenwerking met BOOG (Borstkanker Onderzoek Groep), heeft uiteindelijk als doel om een specifiek op deze ziekte gerichte behandeling te vinden. Ook geeft het onderzoek meer bekendheid met de ziekte. Zo kan uiteindelijk de prognose hopelijk verbeterd worden.

Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek >

Lees hier het interview uit Het Dagblad van het Noorden van 11 augustus 2016