Revalidatie en sport

Op dit gedeelte van onze website proberen we je op weg te helpen naar het vinden van passende hulp voor jou. Je vindt hier een overzicht van onder andere hulpverleners en hulpmiddelen. We hebben het overzicht voor je ingedeeld in categorieën zodat je snel vind waar je naar op zoek bent.  We verwijzen je vooral naar borstkankerspecifieke hulp en hebben daarom een aantal criteria voor vermelding op de hulpwijzer

FyNeOn (Fysiotherapie Netwerk Oncologie)

Het Fysiotherapie Netwerk Oncologie (FyNeOn) is een netwerk van fysiotherapeuten, gespecialiseerd in de oncologie, die samen streven naar kwalitatief hoogwaardige zorg voor mensen met een oncologische aandoening en/of de gevolgen hiervan in alle fasen van deze ziekte.

Nazorg Borstkanker

Wij hebben alles wat een vrouw na borstkanker nodig heeft onder een dak. Oedeemtherapie, borstprotheses en lingerie, psychosociale ondersteuning, voedingsadvies, yoga, pilates, mindfulness. De therapie en hulpmiddelen worden volgens reguliere manieren vergoed. Wij willen dat de vrouw zich weer vrouw voelt en geen patiënt blijft. Daarom hebben wij de zorg een beetje wellness-achtig aangekleed. Alle aandacht voor is de vrouw.

Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van de kanker. Voorbeelden van problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid. Via de zoekfunctie op deze website kunt u een oncologiefysiotherapeut bij u in de buurt vinden.

OCA

OCA biedt verschillende revalidatie- en re-integratietrajecten. Altijd afgestemd op uw wensen en doelen. Op verschillende locaties in het land

oncofit

OncoFit is voor iedereen bij wie de diagnose kanker is gesteld ongeacht de ernst en fase van de medische behandeling. Deelname aan OncoFit kan zowel individueel als in groepsverband. Na een intake en een aantal testen wordt bepaald of u naast de educatieve bijeenkomsten ook nog individuele oefeningen krijgt of direct aan de beweeggroep kunt deelnemen. Afhankelijk van de ernst van uw klachten zal overleg plaatsvinden met uw behandelend arts, specialist of oncologieverpleegkundige.

RCVRY RUN

Bewegen en sporten zijn belangrijk, zowel tijdens als na het behandeltraject. Het is echter lastig om zelf actief te blijven als je nog midden in je behandeling zit en je weinig energie hebt. De ervaren trainsters stemmen elke training op jou af, zodat je met een goed gevoel naar huis kan gaan en vaak meer hebt gedaan dan je van te voren had verwacht. De groep bestaat uit vrouwen die nog in behandeltraject zitten en die al klaar zijn en weer aan het opbouwen zijn; ervaringen kunnen worden gedeeld en het werkt motiverend om te zien hoe snel er weer kan worden opgebouwd. Elke dinsdag en vrijdag van 17:30 tm 18:30 wordt er onder professionele begeleiding een hardlooptraining verzorgd voor vrouwen met borstkanker. We starten vanaf het clubhuis van Nijmegen Atletiek, Heemraadstraat 3 te Nijmegen. Stukjes hardlopen worden afgewisseld met kracht, wandelen en techniek oefeningen. De training is geschikt voor beginners en gevorderden en zowel voor, tijdens als na het behandeltraject.

Stichting Onconet

Onconet streeft ernaar dat patiënten in heel Nederland een deskundige fysiotherapeut in de eigen woonomgeving kunnen vinden voor begeleiding bij behoud of verbetering van fitheid rondom de medische behandeling voor kanker.

Tegenkracht, Stichting kanker en sport

Stichting Tegenkracht helpt oncologie patiënten aan een sportplan op maat. Deelnemers worden gekoppeld aan een van de sportlocaties (variërend van eerstelijns therapeuten, tot personal trainers en andersoortige sportbegeleiders) door heel Nederland. Op basis van de uitslag van een sportmedisch onderzoek doet de betreffende sportarts een advies. Op basis van dit advies en de wensen van de deelnemer wordt een passende sportlocatie en –begeleider gezocht. Het sportplan wordt aangegaan voor de duur van zes maanden en heeft als doel de betreffende deelnemer zo ver te brengen dat hij/zij in staat is zelfstandig te gaan sporten in het reguliere sportaanbod.

Verwijsgids Kanker

De Verwijsgids Kanker helpt patiënten en hun naasten bij het vinden van aanvullende behandelings- en begeleidingsmogelijkheden die zij op enig moment na de diagnose nodig hebben. De gids biedt een overzicht van zorgverleners, organisaties en (online) zelfhulpprogramma’s. In de Verwijsgids kunt u zoeken op verschillende typen zorg of hulp en/of op probleemgebied, zoals Bewegen. De Verwijsgids Kanker is een website van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in samenwerking met andere partners. De gids heeft een landelijke dekking en biedt de mogelijkheid om met een postcodefilter te zoeken op zorg of hulp dicht bij huis.