Complementaire ondersteuning

Als je belast bent met borstkanker moet je vaak belangrijke beslissingen nemen, bijvoorbeeld over je behandeling. Het kan zijn dat je overweegt, naast je reguliere behandeling in het ziekenhuis, een complementaire, alternatieve behandeling te volgen.

Als je besluit naast je reguliere behandeling een aanvullende behandeling te volgen, bespreek dit dan altijd met je behandelend specialist of huisarts. Realiseer je dat 'baat het niet, dan schaadt het niet' niet altijd op gaat. Aanvullende behandelingen (naast de reguliere behandeling) zijn niet altijd onschadelijk.

Lees meer over complementaire zorg in het dossier complementaire zorg >>

Op dit gedeelte van de website vind je verwijzingen naar informatie en websites van andere organisaties dan Borstkankervereniging Nederland (BVN). Deze informatie is bedoeld om je te informeren over het aanbod van hulpmiddelen in Nederland. BVN is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor deze informatie en de informatie die op de websites staat waarnaar verwezen wordt. Het is daarom raadzaam de aangeboden informatie eerst zelf bij de vermelde bron of bij de vermelde contactpersoon te controleren. Lees meer hierover in de voorwaarden

Verwijsgids Kanker

Helpt je bij het vinden van ondersteunende behandeling en begeleiding bij kanker. Op ieder moment na de diagnose. Klik hier om naar de verwijsgids te gaan

Acupunctuur

Uitgevoerd door een ervaren en deskundig acupuncturist kan acupunctuur verlichting van bijwerkingen van behandelingen en late gevolgen geven. Er is goede praktijkervaring met deze therapie voor bijvoorbeeld bijwerkingen door chemotherapie, radiotherapie, bij vermoeidheid, opvliegers, slapeloosheid, verminderde trek in eten, zenuwpijn, misselijkheid en overgeven. Het is echter nog niet wetenschappelijk bewezen dat acupunctuur specifiek geschikt is voor het verminderen van bijwerkingen.

Via de website van de Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur (NPVA) kun je zoeken naar een acupuncturist bij jou in de buurt:

Artsenvereniging voor integrale geneeskunde

Op deze site vind je artsen, werkzaam in Nederland, die integrale geneeskunde toepassen. Je kunt kiezen tussen artsen die zich toegelegd hebben op biofysische geneeskunde, homeopathische geneeskunde, natuurgeneeskunde, acupunctuur en geneeskunde volgens de neuraal-en regulatietherapie. Er zijn ook biologische tandartsen aangesloten bij de AVIG.

Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN)

De Vereniging is een onafhankelijke consumentenbelangenorganisatie en spant zich in om de homeopathie een volwaardig onderdeel te laten zijn van het huidige gezondheidsstelsel. Dit doen we door objectieve informatie te verstrekken over homeopathie, te investeren in wetenschappelijk onderzoek en in overleg te treden met overheid en verzekeraars.

De Vereniging Homeopathie Nederland werd in 1886 officieel erkend door koning Willem III en ontving in 1986 het predicaat 'Koninklijk'.

Nationaal Fonds tegen Kanker

Het Nationaal Fonds tegen Kanker zet zich in voor een Langer Beter Leven voor mensen met kanker. Dit staat voor het vergroten van de overlevingskansen en het verbeteren van de levenskwaliteit voor mensen met kanker. Het NFtK wil bijdragen aan een grotere kans om te overleven en te streven naar een optimale kwaliteit van leven door mensgerichte behandelingen (voeding, beweging en welzijn) vast onderdeel te laten worden van het oncologische behandelplan.

Nazorg borstkanker

Wij hebben alles wat een vrouw na borstkanker nodig heeft onder een dak. Oedeemtherapie, borstprotheses en lingerie, psychosociale ondersteuning, voedingsadvies, yoga, pilates, mindfulness. De therapie en hulpmiddelen worden volgens reguliere manieren vergoed. Wij willen dat de vrouw zich weer vrouw voelt en geen patiënt blijft. Daarom hebben wij de zorg een beetje wellness-achtig aangekleed. Alle aandacht voor is de vrouw.

Netwerk Massage bij Kanker

"Ik voel me weer mens in plaats van alleen maar de patiënt"
Massage bij kanker is gericht op ondersteuning van het herstel. Het ontspant lichaam en geest, en kan o.a. pijn- en angstklachten verminderen, slaap bevorderen. Bij massage bij kanker wordt de massage aangepast aan uw wensen en afgestemd op uw klachten en conditie. Hierdoor raakt uw lichaam niet verder uit balans, maar ontspant. Door kennis van de ziekte, de behandelingen en bijwerkingen daarvan, kan de gespecialiseerde massagetherapeut van het Netwerk u een optimale ontspanningsmassage geven. Op deze website vindt u de gespecialiseerde massagetherapeut bij u in de buurt.

Online Training Mindfulness bij kanker

Kanker is ingrijpend voor iedereen, ook voor partners en naasten. Vaak word je overvallen door heftige emoties en heb je behoefte om in alle rust stil te staan bij jezelf en bij wat nu belangrijk is voor jou en je omgeving. Daarom ontwikkelden we een laagdrempelige, online mindfulnesstraining voor mensen met kanker of een chronische aandoening. De training is voor iedereen die om wat voor reden dan ook geen groepstraining kan volgen, maar wel mindfulness in het dagelijks leven wil toepassen bij het omgaan met ziekte. We hebben een 4 minuten introductiefilmpje (externe link) gemaakt van de online training. Kijk op de website hieronder voor meer informatie en aanmelden (externe link) voor de online mindfulnesstraining.

Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg

De stichting RBCZ is een overkoepelende organisatie die beroepsbeoefenaren in de complementaire zorg (artsen en therapeuten op Hbo-niveau) certificeert en registreert. 

RBCZ behartigt de algemene belangen van de aangesloten beroepsbeoefenaren in de complementaire zorg en is een onafhankelijke intermediair tussen beroepsorganisaties, de zorgverzekeraars en cliënten.

Stichting OOK

De diagnose kanker zet je wereld volledig op zijn kop. Het is lastig de juiste weg te vinden bij ondersteuning.

Stichting OOK helpt patiënten en naasten om beter om te gaan met de impact van kanker, door het bieden van de juiste ondersteuning op het juiste moment.

Wij bieden directe ondersteuning aan patiënten en naasten in ziekenhuizen, centra en online.

Stichting Registratie Beroepsbeoefenaren Aanvullende Gezondheidszorg

De Stichting Registratie Beroepsbeoefenaren Aanvullende Gezondheidszorg, is een registratie-instituut voor vakbekwame en goed opgeleide artsen en therapeuten in de complementaire of alternatieve zorgsector. Als je als consument een behandelaar raadpleegt die in het SRBAG-register is opgenomen, dan kun je er op rekenen dat deze betrouwbaar is, goed is opgeleid en veilig behandelt.

Pagina's