Aanmelden

Heeft u zelf inhoud die u aan de hulpwijzer toe wilt voegen? Dat kan via dit formulier.

Bibliotheek

Overzicht van boeken met betrekking tot borstkanker.

Je haar of je leven

Het hele verhaal zoals omstanders het vaak niet te horen krijgen. Heel beeldend, eerlijk, weet de schrijfster over te brengen hoe het voelt als je midden in de emotionele draaikolk zit, waar een ernstige ziekte je in binnensleurt. Als lotgenoot of als lezer die de dans (nog) ontsprongen is, leer je achter de kanker vooral Frederike kennen, inspirerend en sterk, en dankzij haar relativerende zelfspot: Onoverwonnen. Een boek dat je aan het denken zet over het belang van vroege diagnose, maar veel meer nog over hoe je zelf in het leven staat en of je er wel uit haalt wat er in zit. 
Met prachtige foto's door Alma de Vries van de mooie, kale Frederike.

€ 14.50, Voor een gesigneerd exemplaar: fredi.j@live.nl

 

Boek auteur: 
Pol, Frederike J.
Uitgever: 
Uitgeverij Boekenplan
ISBN: 
978 90 8666 108 4
Publicatie jaar: 
2009

100 dagen kanker

Met het vermoeden van een ‘ontstekinkje’ loopt freelance tv-maker Rachel Franse het ziekenhuis in en twee uur later staat ze met de diagnose borstkanker weer buiten. Het is het begin van een drie maanden durende rollercoaster. Terwijl vrijwel alle vrouwen die de diagnose borstkanker krijgen uitgaan van een jarenlang traject, blijkt dat niet altijd het geval. 100 dagen kanker vertelt het verhaal van een kortdurende, ‘lichte’ borstkanker. Het is een persoonlijk verslag met tips en adviezen én met een interview met prof. dr. Emiel Rutgers, kankerchirurg gespecialiseerd in borstkanker in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Eén op de acht vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Twintig procent van deze patiënten heeft een zelfde soort traject voor de boeg als hier wordt beschreven. 100 dagen kanker is een optimistisch, leerzaam, humoristisch en bemoedigend boek. ‘Krachtig en overtuigend geschreven verslag van hetgeen wij vrouwen vrezen. Een stoer en dapper boek dat informatie en ook hoop geeft. Er blijkt leven na en naast borstkanker.’ Saskia Noort ‘Rachel schrijft zoals ze praat: direct, oprecht en met zelfspot. Ik heb gehuild en gelachen. Ze ontroert en troost.’ Fidan Ekiz

Boek auteur: 
Rachel Franse
Uitgever: 
Uitgeverij Q
ISBN: 
9789021415833
Publicatie jaar: 
2018

Als alles anders

Als je de diagnose kanker te horen krijgt, verandert je wereld. Zekerheden vallen weg en er komen heel veel vragen. In negenentwintig gedichten schrijft dichter Els van Stalborch op ontroerende en herkenbare wijze over dit proces. In deze bundel heeft de dichter op onnavolgbare wijze niet alleen oog voor de grote maar juist ook voor de kleine veranderingen in het leven na een moeilijk te accepteren diagnose. De gedichten ontstonden toen de dichter zelf en later ook haar geliefde te maken kregen met deze ziekte. Ze beschrijft de pijn, de hoop, de wanhoop, de liefde en de eenzaamheid, gevoelens die door je heen gaan bij deze onherroepelijk wending in je leven. Els van Stalborch studeerde kunstgeschiedenis en filosofie. Ze is lid van het Utrechts dichtersgilde. Ze publiceerde negen bundels.

Boek auteur: 
Els van Stalborch
Uitgever: 
Magonia, Utrecht
ISBN: 
978-94-92241-35-1
Publicatie jaar: 
2020

ANDERS OVER LEVEN met kanker

Het verwerkingsproces bij kanker begint vaak pas als de behandelingen achter de rug zijn. Met dit doeboek breng je door middel van allerlei oefeningen in kaart hoe het met je gaat en hoe je meer grip op je situatie kunt krijgen.

Boek auteur: 
Mariëtte van Hooff
Uitgever: 
Big Business Publishers / in eigen beheer
ISBN: 
978-94-917578-2-2
Publicatie jaar: 
2019

Bergen verzetten (na de diagnose borstkanker)

Bijna twee jaar geleden, kreeg Hanny geheel vanuit het niets de diagnose borstkanker. 
Haar leven stortte niet in, maar werd wel ineens op z’n kop gezet. Ze had maar één doel: overleven. Het lukte haar om op een positieve manier de strijd aan te gaan met deze ziekte. Ze moest letterlijk bergen verzetten zowel fysiek als emotioneel. Om haar omgeving steeds op de hoogte te stellen van haar genezingsproces schreef ze 25 dagboekjes. 
In Bergen verzetten beschrijft ze haar onzekerheden, haar emoties, haar vallen en opstaan en haar rituelen om kracht te verzamelen ondersteunt door opbeurende gedichten, spreuken, en tips voor de kankerpatiënt en de omgeving. 

Bestellen

Het boek is te koop bij:

Bruna Veldhoven
Meent 26
5501 JK Veldhoven
040 2543079

Kantoorboekhandel Corrie van Dungen
Kromstraat 12
5504 BC Veldhoven
040 2531611

De Boekenlegger 
Nieuwstraat 28A
5521 CC Eersel
0497-512551
info@de-boekenlegger.nl

Het  winkeltje in het Máxima Medisch Centrum 
ds.Th. Fliednerstraat 1, 
5631 PD Eindhoven.

prijs:17.50

Boek auteur: 
Hanny Stoffelen
Uitgever: 
Onbekend
Publicatie jaar: 
2010

Borstkanker, tussen wanhoop en hoop

De dag nadat Mira van Bemmelen te horen krijgt dat ze borstkanker heeft begint ze met het schrijven van een dagboek. 

Van 14 oktober tot 12 januari houdt zij ons bijna dagelijks op de hoogte van alles wat er met haar gebeurt en wat er in haar omgaat. Dit is de periode van diagnose tot en met de laatste dag van de bestraling. Daarna vermeldt zij alleen nog gedurende 1,5 jaar de controles in het ziekenhuis. Mira besloot dat zij niet tegen de borstkanker zou vechten, maar haar energie te richten op het helpen van haar borst. Vechten was voor haar gevoel namelijk strijd en strijd was oorlog. Dat wilde zij niet met haar eigen lijf. Op het moment dat ze dit besloot stroomde ze vol met liefde en medegevoel voor haar zieke borst en ze besloot alles te doen wat in haar vermogen lag om beter te worden. Ze ging mediteren en visualiseren en had veel steun aan haar gidsen uit de spirituele wereld, die haar naar eigen zegge leidden en haar visie op haar ziekte veranderden. 

Daarbij voelde Mira zich ook gesterkt door de steun van twee lotgenoten die in dezelfde periode hun operatie ondergingen. Met hen deelde ze haar angsten en blijdschap en samen sloegen ze zich door de nabehandelingen heen. Alle drie waren patiënt van dezelfde arts wat volgens Mira geen toeval kon zijn aangezien er vier specialisten in het ziekenhuis waren. Ondanks dat ik zelf niets met deze materie heb kan ik me voorstellen dat actief bezig zijn met je genezing een gunstige invloed heeft op je lichamelijke en geestelijke conditie. Waar ik echter meer moeite mee heb, is dat Mira 'toevalligheden' niet als zodanig beschouwt, maar deze ziet als het werk van haar gids die haar op deze wijze probeert te helpen. Een voorbeeld: Mira had een kraan niet goed gesloten voordat zij een paar dagen naar familie was gegaan. Het gevolg was wateroverlast bij de benedenbuurvrouw. Toen Mira daar haar excuses aanbood en uitlegde waardoor zij zo verstrooid was, vertelde de buurvrouw dat zij enige maanden daarvoor dezelfde operatie had ondergaan. Toeval, Of niet? We weten dat in Nederland 1 op de 10 vrouwen borstkanker krijgt. In mijn straat wonen ook twee lotgenoten, maar om dat nou toe te schrijven aan iets anders? Ondanks dit soort kanttekeningen denk ik dat dit boekje een steun en een bron van herkenning kan zijn, met name voor vrouwen die nog niet zo lang geleden met borstkanker werden geconfronteerd.

 

Bestellen

Gopher Publishers Tel. (050) 365 72 72 Fax. (050) 365 72 73 Postbus 70080 9704 AB Groningen of www.gopherpublisers.com 

Prijs:9.00

Boek auteur: 
Mira van Bemmelen
Uitgever: 
Gopher Publishers

Borstkanker... en nu?!

In dit boek deel ik zeven thema's waarover je de regie kunt nemen als je de diagnose borstkanker krijgt. Ook lees je verhalen van zeven vrouwen met de diagnose borstkanker en de manieren waarop zij ermee zijn omgegaan; waar zij houvast aan hadden en hebben. www.borstkankerennu.nl

Boek auteur: 
Wanda Verhoeff
Uitgever: 
Wanda Verhoeff, borstkankercoach
ISBN: 
978-90-828045-0-8
Publicatie jaar: 
2018

Borstkanker: Een lijdensweg door de eeuwen heen

Borstkanker is niet alleen één van de dodelijkste ziektes onder vrouwen, het is ook de ziekte met de grootste psychologische impact. De vrouwelijke borst staat symbool voor het vrouw-zijn en is voor velen ook verbonden met het moederschap. De psychische lijdensweg voor vrouwen met borstkanker is daarom bijzonder groot. Dit boek brengt deze lijdensweg in kaart. Van de gruwelijke operaties in het verleden tot het even gruwelijke lijden van Sylvia Millecam in 2001. En van de stille lijdensweg van Katharine Coman tot het besluit van Christina Applegate, draagster van het gemuteerde BRCA1 gen, om haar beide borsten preventief te laten amputeren.

 

Bestellen

Via de uitgever Boekscout: www.boekscout.nl of via de auteur: addie@addietorial.nl

Prijs:12.95

Boek auteur: 
Na 5 jaar in een ziekenhuis gewerkt te hebben als radiologisch laborante ben ik geschiedenis gaan studeren aan de UvA in Amsterdam. Na mijn afstuderen ben ik als freelancer aan de slag gegaan en al gauw werd ik bij projecten in de gezondheidszorg betrokke
Uitgever: 
Boekscout: www.boekscout.nl
Publicatie jaar: 
2009

Chemo - wat nu?

Chemo - wat nu? bevat praktische tips waar je mee aan de slag kunt voordat je met de chemotherapie begint en voor tijdens het traject. Zodat je het gevoel krijgt de regie weer een beetje in eigen handen te hebben. Toen Ester Hartholt te horen kreeg dat ze chemotherapie zou krijgen, stond haar wereld stil. ‘Ik wist totaal niet wat me te wachten stond. Ik dacht: Wat nu? Wat moet ik doen? Hoe kan ik me voorbereiden? Ik benaderde mensen die chemotherapie hadden gehad en verzamelde adviezen. In de boekwinkels vond ik niets dat mij beviel: te persoonlijk, te algemeen, te veel informatie, te naargeestig. Nog nooit had ik zo’n behoefte aan een boekje met praktische tips. Na mijn eerste chemotherapie wist ik welke adviezen zeer nuttig bleken, maar ook dat ik bepaalde tips had gemist waardoor ik onnodig nare bijwerkingen had gehad.’ Vanaf dat moment ontstond het idee een ‘luchtig’ boekje met praktische tips te maken om lotgenoten te helpen, die nog voor het traject stonden. Een boekje om zelf te hebben of om iemand te geven. Met dank aan: Dr. C.P. Schröder, Universitair Medisch Centrum Groningen (medisch oncoloog) Margreet van Nijen, Universitair Medisch Centrum Groningen (verpleegkundig consulent, oncologie) Patty Bosch, Martini Ziekenhuis Groningen (verpleegkundige) Yvon van Diemen, Martini Ziekenhuis Groningen (verpleegkundige) Karen van der Ploeg, Universitair Medisch Centrum Groningen (medisch psycholoog, oncologie).

Ester Hartholt (1964) bracht haar kleuterjaren door in het dorpje Opperdoes. Ze is de middelste uit een onderwijsgezin van vijf kinderen. Haar vader was hoofd van de school. Haar familie verhuisde in 1974 naar Groningen. Ze woont en werkt als docente Engels in de stad Groningen. Sinds 2013 is ze verbonden aan Noorderpoort Zorg en Welzijn en werkt ze met studenten van de opleiding Verpleegkunde. De liefde voor het onderwijs heeft ze van haar vader (Gerrit Hartholt) meegekregen. Ester ziet het werken in het onderwijs met jongvolwassenen als haar passie. In 2017 werd zij door haar studenten ‘top-docent van het jaar’ gekozen. Voor haar vak ontwikkelde ze projecten en lesmateriaal. Toen ze in het najaar van 2017 te horen kreeg dat ze chemotherapie zou krijgen en ontdekte dat er behoefte was aan een boekje met praktische tips, begon ze te schrijven. 64 pagina’s | gebonden | full colour | € 12, 50 | ISBN 9789491737350

Boek auteur: 
Ester Hartholt
Uitgever: 
Uitgeverij Nobelman
ISBN: 
9789491737350
Publicatie jaar: 
2018

Daar kan een psychiater niet aan tippen

Wat pen en papier voor mij doen……. daar kan een psychiater niet aan tippen. Vooral in tijden van tegenspoed, als de frustratie mij dik de oren uit loopt omdat ik me machteloos voel, grijp ik naar pen en papier en ga schrijven. En dat helpt. Ik heb in mijn leven niet altijd geluk gehad; het is me niet altijd voor de wind gegaan. Toen ik in februari 2018 de diagnose borstkanker kreeg, werd mijn leven stop gezet. Uitzaaiingen in de lymfeklieren zorgen voor een lang, naar en energievretend traject. De artsen gaan voor ‘volledige genezing’. Ik sluit me daar dus maar bij aan. Maar ik weiger om maandenlang te moeten wachten tot ik weer mag ‘mee’ doen. In die periode wil ik iets presteren, zo ben ik. Dus pen en papier gegrepen. De frustratie, de onmacht, het verdriet maar ook het plezier, de liefde en wat er goed gaat vastgelegd. Met als grote aanwezige de borstkanker. Oké, toegegeven, het werden laptop en tekstverwerker maar ook die helpen. Daar kan een psychiater niet aan tippen. Marlies de Keijzer

Boek auteur: 
Marlies de Keijzer
Uitgever: 
Eigen beheer
ISBN: 
Geen
Publicatie jaar: 
2019

Pagina's