Hoe wordt hartfalen behandeld?

Hartfalen is meestal een chronische aandoening. Dit komt doordat de cellen van het hart niet in staat zijn zich te delen en nieuwe cellen aan te maken. Huidcellen kunnen dit bijvoorbeeld wel. Als hartcellen beschadigd raken, is de schade bijna altijd blijvend. Als beschadigingen zich ophopen, kan de hartcel op een gegeven moment niet meer goed functioneren en kan dan sterven.

Het doel van de behandeling van hartfalen is:

 • het verminderen van klachten
 • het voorkomen dat klachten toenemen

Uitzondering

Immunotherapie kan ook schade aan het hart veroorzaken. Het middel trastuzumab is bekend om het mogelijk schadelijk effect op de hartspier. De beschadiging aan het hart kan echter tijdelijk zijn. Waarom trastuzumab niet altijd leidt tot permanente hartbeschadiging, zoals bij chemotherapie en radiotherapie het geval kan zijn, is nog onbekend.

Mogelijke behandelingen van hartfalen zijn:

 • medicijnen
 • aanpassing van levensstijl
 • operatieve ingrepen

Medicijnen 

Vaak krijg je meerdere medicijnen die je hart ondersteunen. Voorbeelden van medicijnen zijn:

 • Vaatverwijders (RAS-remmers en nitraten). Deze verwijden de vaten en ontlasten daardoor het hart.
 • Bètablokkers. Deze verlagen de bloeddruk en hartslag en ontlasten zo het hart.
 • Plastabletten. Deze voeren overtollig vocht af.

Meer informatie over medicijnen bij hartfalen vind je op thuisarts.nl, een website van Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

Aanpassing van levensstijl: gezond leven

Een gezonde levensstijl, de juiste voeding en voldoende beweging helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Gezond leven voorkomt ook dat klachten toenemen, dat het hart nog meer beschadigd raakt.   

Kort samengevat betekent gezond leven bij hartfalen:

 • niet roken: roken vermindert de doorbloeding van de hartspier. Daardoor gaat de conditie van je hart snel achteruit. Niet roken wordt daarom aangeraden. Stoppen met roken heeft altijd zin.
 • een gezond gewicht: overgewicht zorgt voor een grote belasting van het hart. Een gezond gewicht hebben (BMI <25), wordt daarom aanbevolen.
 • gezonde voeding: eet minder verzadigd vet, eet veel groente en fruit en voldoende vezels, eet gevarieerd. Wees voorzichtig met natrium (zout) en vocht. Alcohol: liever niet.
 • regelmatig bewegen: een goede conditie helpt je hart te kunnen functioneren.

 Het kan best lastig zijn – als je last hebt van hartfalen – om zelf uit te zoeken wat voor jou een gezonde levensstijl is. De cardioloog, diëtist of hartfalenverpleegkundige kan je hierbij helpen.In ‘Leven met hartfalen: hoe doe je dat?’ vind je meer informatie over gezond leven bij hartfalen.

Overige behandelingen

Soms is een operatieve ingreep nodig. Bijvoorbeeld als een maximale behandeling met medicijnen onvoldoende effect heeft en de pompfunctie van het hart erg is verslechterd. Of als je last hebt van gevaarlijke, onvoorspelbare hartritmestoornissen. Mogelijke behandelingen zijn dan:

 • Cardiale resynchronisatietherapie (CRT)
  Een behandeling waarbij een CRT-apparaat de twee kamers van je hart weer tegelijk laat samentrekken.
 • Implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD) 
  ICD staat voor Implanteerbare Cardioverter Defibrillator. Een ICD kan nodig zijn bij gevaarlijke, onvoorspelbare hartritmestoornissen. Een ICD kan door middel van schokjes het hartritme herstellen en voorkomt zo een hartstilstand.
 • Operatie
  Soms is een operatie mogelijk bij hartfalen. Bijvoorbeeld het dotteren van de kransslagaders als deze ernstig vernauwd zijn. 
  In heel ernstige gevallen kan een harttransplantatie nodig zijn.

Meer informatie over CRT en ICD vind je op de website van de Hartstichting. Of kijk eens op hartwijzer.nl, een website van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Hier lees je ook meer over operatieve ingrepen bij hartfalen.

Vergoeding van behandelingen

Welke behandeling of combinatie van behandelingen je ook kiest, let er op dat niet alle vormen van therapie en alle medicijnen (volledig) worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Vraag daarom van tevoren bij je zorgverzekeraar na wat, wanneer wordt vergoed. Hier vind je een lijst met vragen en antwoorden over verzekeren bij of na borstkanker.