Hoe vertel ik mijn partner dat ik borstkanker heb?

Schrik niet als hij of zij anders reageert, dan je zou willen of verwacht. Sommige mensen reageren liefdevol, begrijpend, troostend en zijn er helemaal voor jóu zijn. Maar er zijn ook mensen die anders reageren: op een voor jou wellicht wat onbegrijpelijke manier. Afstandelijk, zakelijk, net doen of er niks aan de hand is. Misschien zelfs afwerend of ontkennend. Ga er maar vanuit dat het zijn/haar manier is van omgaan met de situatie. Ook je partner kan schrikken en te maken krijgen met angst, verdriet, somberheid en boosheid.

Accepteer de ander

Er zijn veel verschillende reacties mogelijk, maar gelóóf je partner als die zegt dat hij of zij ondanks alles, en ook zonder borsten, van je houdt. Accepteer de liefde die je gegeven wordt; want, zou je omgekeerd niet op eenzelfde manier reageren?

Slechtnieuwsgesprek

Ideaal is natuurlijk, dat je partner erbij is als je het van de dokter hoort. Op die manier kunnen jullie die eerste erge schrik delen. Als je partner niet bij dat gesprek is, probeer het slechte nieuws dan zo rustig mogelijk te vertellen, in toon én omstandigheden. Neem de tijd, trek je terug met z’n tweeën, bereid hem of haar voor met ‘ik heb geen goed bericht’. Bel dus niet op kantoor terwijl hij of zij in vergadering zit, of als je weet dat hij/zij nog een stuk moet autorijden. Herinner je je eigen paniek toen de dokter het je vertelde, en weet dat er veel door de ander heen gaat. Ook al laat die het misschien in eerste instantie niet blijken. 

Samen ertegenaan

Wees vooral niet teleurgesteld door reacties van je partner als hij/zij je niet begrijpt. Laat wel je eigen verdriet en wanhoop zien, schuif je gevoelens niet terzijde om de ander te sparen. Als je partner afwerend, afwijzend reageert, vertel dan ook hoeveel pijn je dat doet. Daarmee help je jezelf, maar ook de ander. Waarschijnlijk weet je zelf wel hoe handig of onhandig je partner is in het uiten van gevoelens. Wees in elk gesprek, in elk gebaar, heel erg jezelf. Dat is de beste basis om er sámen tegenaan te gaan.

Meer informatie

  • Zie ons dossier partners
  • In ons blad B vind je altijd de vaste rubriek 'partner van', met persoonlijke verhalen van partners van iemand met borstkanker. Bijvoorbeeld:

lente 2016: Partner van: Flip viel van een roze wolk... en landde samen
winter 2015: Partner van: Samen in een achtbaan
nazomer 2015: Partner van: Bas weet wat 'onvoorwaardelijk' betekend