Hoe vertel ik dat ik borstkanker heb?

Het is niet altijd makkelijk om te praten over je borstkanker en alles wat daar bij komt kijken. Maar als je je partner, kinderen, familie en vrienden er bij betrekt, dan kun je jouw angst en verdriet delen. Bovendien geeft het hen de kans je te steunen in deze moeilijke tijd. Schrijf je een dagboek? Mogelijk is het makkelijker de dingen bespreekbaar te maken als je het je partner laat lezen. Sommige mensen zijn terughoudend als het om kanker gaat. Het kan zijn dat ze zelf bang zijn. Zet de eerste stap en zie wat er gebeurt.

Gezin en gezinsleven

Borstkanker heeft kan een behoorlijke impact hebben op je partner en kinderen, als je die hebt. Ook zij schrikken en kunnen te maken krijgen met angst, verdriet, somberheid en boosheid. Uit onderzoek blijkt dat de partner en de kinderen veel hulp en steun kunnen geven. Het is belangrijk dat ze naast de zorg voor jou, ook goed voor zichzelf zorgen. Door te sporten en de dingen te blijven doen die ze gewend zijn te doen.

Het is belangrijk om open te zijn tegen je kinderen over wat er met je aan de hand is. Geheimzinnigheid kan hen onzeker maken. Ze kunnen zich van alles in het hoofd halen en zichzelf bijvoorbeeld de schuld geven van je ziekte. Al met al is het een periode waar je samen doorheen moet. Zwaar, maar ook een periode met veel mooie momenten. Je maakt samen veel door, waardoor je dichter bij elkaar kan komen te staan.

Volg je intuïtie

De manier waarop je je omgeving verteld dat je borstkanker hebt, bepaal je zelf. Of je het aan de grote klok hangt of in klein gezelschap uithuilt, heeft te maken met wie je bent en hoe je bent. Blijf daarin vooral jezelf. Volg je intuïtie. De meeste mensen zullen blij zijn dat je het ze vertelt. Natuurlijk niet blij met de inhoud, maar wel met het vertrouwen dat je ze geeft. Ze kunnen iets voor je doen, iets voor je betekenen, praktisch en als morele steun. 

Anderen betrekken

Duw mensen niet van je weg door niet over je ziekte te (willen) praten, maar betrek ze bij je dagelijks leven, vertel hoe je je voelt. Een ernstige ziekte kan een vriendschap verdiepen. Vertellen dat je borstkanker hebt en wat dat voor je betekent, is therapie op zich.

Rol van naasten

"Kanker heb je niet alleen", is een bekende uitspraak. Ook als partner, familielid of vriend, krijg je te maken met spanningen, onzekerheid en angst. Tegelijk komen er extra taken op je af. Zoals bezoeken aan het ziekenhuis, veel meer aanloop en telefoontjes thuis. Dit alles moet je zien te combineren met je gewone bezigheden. Hoe redt je dat?

Ga naar dossier naasten >>