Hoe kun je (vervroegde) overgangsklachten voorkomen?

Helaas kun je (vervroegde) overgangsklachten niet voorkomen als je een chemobehandeling en/of hormoonbehandeling ondergaat. De behandeling beïnvloedt je hormoonhuishouding waardoor je (vervroegd) in de overgang raakt.

Je kunt wel een aantal dingen doen om te zorgen dat je minder last hebt van overgangsklachten. Of om te voorkomen dat de overgangsklachten leiden tot andere klachten. 

Vraag om informatie

Chemotherapie en hormoontherapie kunnen klachten veroorzaken waar je blijvend last van kunt houden. Een van de klachten is onvruchtbaarheid. Sommige vrouwen raken tijdelijk onvruchtbaar, andere blijvend. Het is overigens ook mogelijk dat er niets is veranderd en dat je na de behandeling weer vruchtbaar bent.

Met behulp van verschillende behandelingen kun je soms je vruchtbaarheid behouden (fertiliteitspreservatie). Bijvoorbeeld door het invriezen van eicellen of eierstokweefsel. Omdat fertiliteitspreservatie moet plaatsvinden voordat je begint aan je borstkankerbehandeling, is het belangrijk dat je voorafgaand aan je behandeling goed wordt geïnformeerd over een kans op onvruchtbaarheid. Vraag je behandelend arts om meer informatie. Als hij onvoldoende weet, laat je dan doorverwijzen naar een gynaecologisch oncoloog. Niet alle medisch specialisten zijn even goed op de hoogte van de mogelijkheden om vruchtbaarheid te behouden.

Je kunt je voorbereiden op het gesprek met je arts met behulp van een B-bewust checklist. Op www.b-bewust.nl (een website van Borstkankervereniging Nederland, BVN) maak je een eigen persoonlijke, digitale checklist aan. Je selecteert de vragen die op dat moment voor jou van belang zijn. Dit doe je per thema en onderwerp. Het thema ‘Mogelijke effecten van borstkanker’ behandelt vragen over bijwerkingen.

Bekijk ook eens de checklist met het thema ‘Jong en borstkanker’.

Voorkom vroegtijdig beëindiging van hormoontherapie

Tussen de vijftien en vijftig procent van de patiënten stopt vroegtijdig met de hormoontherapie. Dit vanwege de bijwerkingen of door onvoldoende kennis over de effectiviteit. Het behandeldoel wordt daardoor niet gehaald. Zo blijkt uit onderzoek van Marieke Schreuder-Cats, verpleegkundig specialist intensieve zorg. Hier kun je het volledige onderzoeksrapport lezen.

Of lees de ervaringen van andere (ex)borstkankerpatiënten met hormoontherapie. De uitkomst van deze Bforce vraag laat ook zien dat goede informatie over bijwerkingen van hormoontherapie van belang is.