Haaruitval bij borstkanker

Door chemotherapie kun je je haar verliezen. Dit is bijna altijd tijdelijk. Haaruitval kan vanaf één tot twee weken na de eerste kuur optreden. Soms wordt het haar alleen dun. Ook wenkbrauwen en ander lichaamshaar kan uitvallen. Ongeveer een maand na het afsluiten van de kuur begint het haar weer te groeien.

Ernstige haaruitval is bij de gangbare kuren bijna altijd tijdelijk, maar kan permanent zijn zoals bij zeer hoge doseringen. Deze zeer hoge doseringen worden gebruikt om het beenmerg uit te schakelen.

Hoofdhuidkoeling

Er is wel een methode om haaruitval te voorkomen of te verminderen: hoofdhuidkoeling, ook wel de cold cap methode genoemd. Met het koelen van de hoofdhuid vernauwen de bloedvaten, neemt de doorbloeding af en heeft de chemo minder toegang tot de haarwortels. Daarnaast leidt een lage temperatuur tot een verminderde stofwisseling waardoor de beschadiging verder afneemt.

Veel patiënten ervaren haaruitval als een nare bijwerking van een chemokuur. Met hoofdhuidkoeling volgens de cold cap-methode kan haaruitval soms aanzienlijk worden verminderd. Hoeveel effect de hoofdhuidkoeling heeft, hangt onder andere af van de soort en dosis chemotherapie.

Hoe gaat hoofdhuidkoeling in z’n werk?

Een half uur voor het toedienen van de medicijnen van een chemokuur krijg je een kap op je hoofd. Door deze kap wordt een koude vloeistof wordt gepompt, de vloeistof blijft in de kap.  De kap blijft tijdens het toedienen op het hoofd en 20 tot 90 minuten erna. .

De eerste 10-15 minuten zijn vaak koud en onaangenaam. Daarna wennen de meeste mensen aan de kou en wordt het minder onaangenaam. Over het algemeen wordt hoofdhuidkoeling goed verdragen. Al kun je het tijdens de behandeling wel (erg) koud hebben. 

Kijk voor meer informatie op www.geefhaareenkans.nl en de keuzehulp van IKNL.

Helaas werkt huidhuidkoeling niet bij elke chemotherapie. Vraag aan je arts of hoofdhuidkoeling zou kunnen helpen bij de chemotherapie die jij gaat krijgen. Ook kun je bespreken of een andere chemotherapie een mogelijkheid is voor jou als het verliezen van je haar onoverkomelijk is voor jou. 

Bij kwaadaardige bloed- en lymfeklierziekten of als er aanwijzingen zijn voor uitzaaiingen in de hoofdhuid, moet koeling niet gegeven worden. Ook bij enkele zeldzame aandoeningen als koude overgevoeligheid, koude agglutinine ziekte, cryoglobulinemie, cryofibrinogenaemie en koude posttraumatische dystrofie is hoofdhuidkoeling niet mogelijk.

Kaal geen taboe

Vaak laten mensen die chemotherapie moeten krijgen hun haar alvast kort knippen, zodat de overgang naar kaalheid minder groot is en het haar er voller uitziet. Als het haar bijna verdwenen is, laten sommige zich ook wel alvast kaal scheren. Sommige kiezen ervoor om tijdelijk met een kaal hoofd door het leven te gaan. Gelukkig is met een kaal hoofd rondlopen niet meer zo’n taboe als vroeger. Je kunt er ook voor kiezen om een muts, een sjaal of een hoedje te dragen. Anderen dragen liever een pruik. Er zijn haarwerkenleveranciers, hoedenmakers en sjaalmakers die zich speciaal richten op mensen die hun haar kwijt zijn. De mammacareverpleegkundige heeft adressen van pruikenmakers. En kijk ook eens in de hulpwijzer bij hoeden, petjes en pruiken.

Voor een pruik bijtijds naar de pruikenmaker

Weet je al dat je een pruik wilt dragen? Ga dan nog voor je je haar verliest naar een erkende haarwerkenleverancier of pruikenmaker. Die krijgt zo een goed beeld van jouw haar en kan zo een pruik maken die goed bij je past. Verder is het handig te weten dat:

  • je een pruik door de kapper altijd nog kunt laten (bij)knippen;
  • er pruiken zijn van synthetisch en van echt haar;
  • je de pruik kunt blijven dragen als je haar weer begint te groeien;
  • je een pruik gemakkelijk kunt wassen.

De pruiken kunnen heel goed afgesteld worden op jouw persoonlijke wensen. En zit een pruik door langdurig gebruik niet meer goed, dan kan de pruikenmaker/-winkel dit aanpassen.