Goede informatie geeft rust

Als je te maken krijgt met borstkanker raakt je leven ontregeld. Onderzoeken en behandelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Het helpt als je regelmatig stil staat bij wat je voorkeuren, zorgen en (hulp)vragen zijn. En bij wat je wel of juist niet wilt. Bij Borstkankervereniging Nederland (BVN) kun je terecht met je vragen en zorgen en helpen we je verder bij het vinden van steun, antwoorden en (nog) meer informatie. 

Eigen regie bij borstkanker

Belangrijk: er is tijd, er is vaak een keuze

Heb je medische vragen, stel deze dan altijd (ook) aan je behandelend arts. Vertel je zorgverlener(s) ook over je leefsituatie en wat belangrijk voor je is zodat de zorg en keuzes voor behandelingen zo goed mogelijk op jou en jouw leven kunnen worden afgestemd.

Vind jouw ziekenhuis

Op de monitor borstkankerzorg vind je informatie over de borstkankerzorg die geboden wordt in ziekenhuizen in Nederland. De Monitor kan je helpen bij het kiezen voor een ziekenhuis waar onderzoek naar borstafwijkingen en eventuele behandeling plaatsvindt. De informatie in de Monitor bestaat uit het zorgaanbod per ziekenhuislocatie, informatie en organisatie en patiëntenervaringen. Met de Monitor kun je ziekenhuizen op deze kenmerken en / of op afstand selecteren, vergelijken en de details inzien. Ga naar de Monitor borstkankerzorg >>

Medische vraag?

Op onze website vind je medische informatie over borstkanker, de diagnose, onderzoeken en behandelingen. Deze informatie kan je  soms helpen om alle informatie die er is over borstkanker beter te begrijpen. In het linkermenu van deze website vind je per onderdeel meer informatie.  

BVN beantwoordt geen persoonlijke medische vragen. Heb je een medische vraag over jouw persoonlijke situatie?

Stel je vraag aan je behandeld arts en/of verpleegkundig specialist. Of neem contact op met:

  • Kanker.nl Infolijn Heb je vragen over kanker, of heb je behoefte om met iemand te praten over je zorgen of twijfels, dan kun je bij kanker.nl terecht. Bij de kanker.nl Infolijn zitten oncologisch verpleegkundigen die je graag helpen met informatie of advies.
  • Nederlands Kanker Instituut (NKI) voor medische vragen die niet kunnen wachten: 020 512 9111.

Hulp nodig bij het voorbereiden van gesprekken?

Om ervoor te zorgen dat je de informatie goed zult onthouden, is het raadzaam om voor elk gesprek (met bijvoorbeeld je arts of verpleegkundige) stil te staan bij de vragen die je hebt.

  • Op www.b-bewust.nl kun je je persoonlijke checklist met vragen samenstellen. Wij hebben per thema al veel voorbeeldvragen voor je op een rijtje gezet die je eenvoudig op je eigen checklist kunt overnemen.

Behoefte om te praten met een ervaringsdeskundige?

Vaak is contact met een lotgenoot een gevoel van herkenbaarheid, je gehoord voelen en aan één woord genoeg hebben. Het is een gelijkwaardig contact. Veel mensen hebben veel aan dit contact na de diagnose en tijdens de behandelingen, maar ook daarna kan het veel steun geven. Bij BVN kun je terecht voor contact met andere ervaringsdeskundigen. 

Zelfonderzoek? Ken je lijf!

Wil je weten hoe je jezelf kunt controleren op tekenen van borstkanker? Ons advies is: ken je lijf! Het is belangrijk dat je je borsten goed kent (hoe ze voelen en eruit zien), om zo tijdig een verandering op te kunnen merken waarmee je een afwijking kunt ontdekken. Ben je ongerust over een afwijking aan je borst of tepel? Ga dan naar je huisarts. Lees meer op deze pagina >> 

Oktober: borstkankermaand

Oktober staat al jarenlang internationaal bekend als de ‘borstkankermaand’; een maand waarin vooral Pink Ribbon Nederlanders oproept geld te doneren voor borstkankeronderzoek. BVN is in deze maand altijd meer zichtbaar op vooral sociale media en tijdens diverse bijeenkomsten op het gebied van borstkanker. Lees meer >>