Goed om te weten

Anticonceptie tijdens en na de behandeling

Chemotherapie, hormoontherapie en immunotherapie kunnen het ongeboren kind schaden. Het wordt daarom afgeraden om tijdens de behandeling(en) en een tijd daarna, zwanger te worden. Gebruik een voorbehoedsmiddel in deze periode. Overleg met je arts welk voorbehoedsmiddel voor jou het meest geschikt is. In zijn algemeenheid geldt: het is niet verstandig om anticonceptie met hormonen te gebruiken als je borstkanker hebt (gehad). Door de hormonen kan de tumor namelijk groeien of terugkomen. Het koperspiraaltje en condooms zijn een goed alternatief. Goed om te weten: als de menstruatie tijdens de behandelingen uitblijft, kun je nog wel zwanger raken.  

Gebruik een condoom tijdens en na de behandeling

Je kunt het beste een condoom gebruiken bij het vrijen tijdens en enige tijd na de behandeling. Het is niet duidelijk of (en hoe lang) vaginaal vocht sporen van bijvoorbeeld chemotherapie kan bevatten. Vraag daarom aan je behandelend arts of en hoe lang na de behandeling je bij het vrijen een condoom moet gebruiken.  

Meer kans op schimmelinfecties 

Door aantasting van de vaginawand kunnen sneller schimmelinfecties ontstaan. Vooral als je ook antibiotica of corticosteroïden gebruikt. Mogelijke klachten zijn jeuk, afscheiding en een branderig gevoel tijdens en na het vrijen. Tijdens chemotherapie moet een schimmelinfectie worden behandeld. Je weerstand is dan lager, infecties zijn dan gevaarlijker. Informeer altijd je behandelend arts over mogelijke schimmelinfecties. Overleg met hem wat op dat moment de beste behandelmethode is voor de infectie.

Wees alert op blaasontstekingen  

Daarnaast ben je meer gevoelig voor blaasontstekingen. Je kunt een blaasontsteking herkennen aan de volgende symptomen: voortdurend het gevoel hebben dat je moet gaan plassen je blaas niet volledig leeg kunnen plassen, maar zeer kleine hoeveelheden urineren brandend en pijnlijk gevoel bij het plassen urine is soms troebel en bevat sporen van bloed.

Heb je klachten die duiden op een (beginnende) blaasontsteking, neem dan contact op met je behandelend arts.