Gevolgen

Aankomen tijdens de behandeling is voor veel vrouwen een onaangename verrassing, en wordt vaak als zeer belastend ervaren. Dat blijkt ook uit onderzoek van BVN. Veel vrouwen voelen zich door de operatie, alle spanningen en vermoeidheid vaak al niet lekker in hun vel. Het lichaam ondergaat meestal ingrijpende veranderingen, denk aan een borstamputatie, haaruitval of lymfoedeem. Een toename in gewicht en spierkrachtverlies versterken dit gevoel van een veranderd lichaam alleen maar, en kunnen het zelfbeeld van vrouwen behoorlijk aantasten. Minder bewegen vanwege vermoeidheid kan meer spier- en krachtsverlies veroorzaken. En dit kan in een vicieuze cirkel weer zorgen voor meer moeheid en minder beweging.

Andere aandoeningen

Gewichtstoename verhoogt bovendien de kans op allerlei aandoeningen zoals diabetes, osteoporose (botontkalking) en hart- en vaatziekten. Zeker als er sprake is van overgewicht (BMI > 25). Er zijn verder aanwijzingen dat het de kans op lymfoedeem vergroot. Afvallen met een gezonde voeding en beweging kan een gunstig effect hebben op lymfoedeem. Overgewicht en onbedoelde gewichtstoename is verder een risicofactor voor het krijgen van kanker, iets waar veel vrouwen zich zorgen over maken.

Aan de ene kant zijn deze zorgen terecht maar het is goed om te beseffen dat dit extra risico niet heel hoog is. En het is zeker geen reden om af te zien van een aanvullende behandeling die juist het doel heeft de kans op terugkeer van de borstkanker te verkleinen. Het positieve effect van de behandeling is hoe dan ook groter dan het effect van extra kilo’s.