Erfelijkheid en borstkanker

Wat betekent erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker?

Ongeveer 5 tot 10 procent van de gevallen van borstkanker en eierstokkanker wordt veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Er is dan sprake van een aangeboren fout in het BRCA1 of BRCA2-gen, geërfd van één van de ouders.

Ieder mens heeft BRCA genen. BRCA staat voor BReast CAncer. Als er een foutje in dat gen zit, ook wel genmutatie genoemd, ontstaat er een verhoogd risico op het ontwikkelen van borst- en eierstokkanker. Elk kind van een ouder met een BRCA-genmutatie, heeft vijftig procent kans om dit te erven. Dat geldt ook voor jongens.

Vrouwen en BCRA-mutaties

Een vrouw met een BRCA 1-genmutatie heeft een risico van 60 tot 80 procent om in haar leven borstkanker te ontwikkelen en 30 tot 60 procent risico op eierstokkanker. Een vrouw met een BRCA 2-genmutatie heeft een risico van 60 tot 80 procent op borstkanker en 5 tot 20 procent op eierstokkanker.

Mannen en BCRA-mutaties

Mannen met een BRCA-genmutatie hebben een licht verhoogde kans op borstkanker: 7 procent bij BRCA2. Bij BRCA1 ligt dit iets lager (circa 3 procent). Daarnaast hebben mannen met een BRCA2 mutatie een hoger risico dan gemiddeld op prostaatkanker (15 procent).

Controles

Vrouwen met een erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker kunnen ervoor kiezen zich regelmatig te laten controleren op borstkanker. Controleren op eierstokkanker heeft geen zin, omdat het niet helpt om het vroeg te ontdekken. Vrouwen met een BRCA-mutatie kunnen er ook voor kiezen om hun borsten en eierstokken uit voorzorg weg te laten halen. Het risico op borst- en eierstokkanker wordt dan minder dan 3%.

Informatie, steun en belangenbehartiging: Oncogen

Mensen met een erfelijke of familiaire aanleg voor borst- en eierstokkanker krijgen te maken met specifieke problemen. Daarom is in 2015 in samenwerking met BVN Oncogen opgericht. Oncogen behartigt de belangen van mensen met een erfelijke of familiaire aanleg voor borst- en eierstokkanker en zorgt voor goede informatie en steun.

Je kunt Oncogen volgen op Twitter (@OncogenNL) en Facebook (Oncogen, als kanker in je familie zit). Oncogen is ook betrokken bij de lotgenoten-Facebookgroep BRCA en CHEK 2 NL. Wil je lid worden van BVN Oncogen? Dat kan door lid te worden van BVN en bij opmerkingen Oncogen in te vullen. Dan komt je lidmaatschapsgeld daar terecht. 

Meer informatie

Aanvullende informatie voor mensen met een erfelijke aanleg voor borstkanker vind je op www.BRCA.nl 

Lotgenotencontact

Er is ook een besloten Facebookgroep waar je lid van kunt worden om lotgenoten te ontmoeten.

Agenda

woensdag, 2 augustus 2017 | 14:00 tot 16:00 uur
woensdag, 30 augustus 2017 | 14:00 tot 16:00 uur

Nieuws

donderdag, 1 december 2016