Borstkanker en emoties

Wanneer je net hebt gehoord dat je borstkanker hebt, kan dat een grote impact hebben op jou en op je omgeving. Het kan je voor korte of langere tijd uit evenwicht brengen. De ziekte of behandelingen kunnen gevolgen hebben op veel verschillende levensgebieden. Er kunnen zaken spelen als angst, onzekerheid en verdriet. Hoe vertel je het aan je partner en/of kinderen, wat doen de behandelingen met je uiterlijk?

Emotionele gevolgen

Heftige emoties kunnen je zomaar overvallen. Gevoelens van angst en onzekerheid over hoe het verder zal gaan of angst dat je leven binnenkort voorbij zou kunnen zijn. Ook boosheid over wat je overkomen is of verdriet om het verlies van je borst zijn veelvoorkomende emoties. Kanker en doodgaan zijn voor velen onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Andere beleving

Door borstkanker kan jouw beeld van je lichaam veranderen, evenals je beleving van seksualiteit. De zin om te vrijen kan afnemen of enige tijd helemaal verdwijnen. Het vertrouwen in je lichaam hervinden kan tijd en energie vergen. Veel mensen merken dat zij lang na hun behandelingen steeds weer erg schrikken als zij iets voelen in hun lichaam, ook al is dat op een hele andere plaats dan waar de kanker zat. Het vertrouwen dat het goed blijft gaan en dat de behandeling zinvol is geweest, krijg je niet zomaar terug. Deze zaken kunnen ook invloed hebben op de relatie met je partner.

Niets is meer vanzelfsprekend

Door de behandelingen kun je onvruchtbaar worden. Als je een kinderwens hebt, is dat een enorm verlies waar jij en je eventuele partner mee moeten leren omgaan. Als je geen partner hebt, kan het moeilijk zijn om een nieuwe intieme relatie aan te gaan. Wanneer vertel je aan iemand wat je allemaal is overkomen? Het zorgeloze gevoel dat je leven volgens een bepaald patroon verloopt, kan door kanker helemaal in de war gestuurd worden.

Onverwerkte emoties

Ook kan het zijn dat allerlei 'oud' zeer weer opnieuw aandacht vraagt. Emoties waarvan je dacht dat ze allang verwerkt waren, kunnen zich opnieuw aandienen. In je sociale contacten kun je merken je dat niet iedereen goed met je om kan gaan nu je ernstig ziek (geweest) bent.

Ook kan het ziekzijn ingrijpen op je werk en werkzaamheden. Kan ik weer aan het werk? Wanneer zal ik starten? Krijg ik ruimte van mijn werkgever om het herintreden soepel te laten verlopen met aandacht voor mijn eventuele beperkingen?

Emoties van naasten

Naast je eigen emoties, heb je ook te maken met de emoties van je naasten. Je partner, vader of moeder, kind(-eren) en vrienden worden ook geconfronteerd met jouw ziekzijn en de gevolgen daarvan. Het kan soms lastig zijn om elkaar te blijven steunen in elkaars emoties, zeker als de een daar anders mee omgaat dan de ander. 

Vanaf het moment dat ik de diagnose borstkanker kreeg, had ik het gevoel dat ik ongewild in een achtbaan stapte, hoe lang zou dit duren en hoe heftig wordt het?