Echo bij borstkanker

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoort je niet, maar de weerkaatsing (echo) ervan maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan je arts beoordelen of er een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen te zien zijn.

Echografie is een eenvoudig onderzoek en niet belastend. Het is pijnloos en ongevaarlijk. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert een gel op je huid. Hij beweegt een klein apparaatje dat geluidsgolven uitzendt over de huid. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen op foto’s. Voor een echografie van de borst is geen voorbereiding nodig. Met een echografie van de borst kan de arts mogelijke veranderingen in het borstweefsel zichtbaar maken. De echografie kan de arts ook meer duidelijkheid geven over wat er op een mammografie is te zien.

De echografie laat beter zien of de afwijking in de borst vocht bevat (cyste) of dat de afwijking een weefselmassa is. Dit kan een goedaardige of kwaadaardige tumor zijn. Net als de mammografie kn ook de echografie  de grootte van de afwijking weergeven.

De arts onderzoekt soms ook de oksel op mogelijke afwijkingen van de okselklieren. Vindt hij een afwijking in de oksel? Dan kan hij besluiten om cellen uit de okselklier weg te nemen voor verder onderzoek. Het weghalen van cellen uit de oksel gebeurt meestal met een punctie. De patholoog onderzoekt de cellen in het laboratorium onder een microscoop.

Echografie van de lever

Met een echografie van de lever kan de arts mogelijk uitzaaiingen in de lever in beeld brengen