Borstreconstructie

borstreconstructie
Op het gebied van borstreconstructie is van alles mogelijk. BVN helpt je bij het maken van een keuze. In dit dossier lees je ervaringen van vrouwen en de belangrijkste informatie over borstreconstructie.

Eva (52): 'Borstkanker. Het was schrikken toen ik drie jaar geleden de diagnose kreeg. Operatie, chemo, hormoontherapie en o ja, ook nog een borstreconstructie. In eerste instantie wilde ik daar niet over nadenken. Mijn hoofd zat te vol met wat ik allemaal nodig had aan behandelingen. Ook moest ik wennen aan het idee dat ik borstkanker had. Na de amputatie ben ik een tijdje plat geweest. Ik vond het wel even goed zo. Toch was dat het niet voor mij. Die losse prothese in mijn beha, vond ik een enorm gehannes. Een gesprek met de plastisch chirurg hielp me een besluit te nemen over welke reconstructie ik wilde. Ik koos voor een siliconen implantaat. Dat was de meest eenvoudige operatie en na het ingrijpende traject van borstkanker, wilde ik zo min mogelijk polonaise aan mijn lijf. Vrouwelijkheid is iets wat van binnen zit, vind ik. Ik ben geboren als vrouw en zo voel ik me nog steeds. Daar heeft mijn borstreconstructie weinig invloed op, wat mij betreft. Wél voel ik me completer. Het is toch fijn dat ik weer een décolleté heb. Én trots, dat voel ik me ook. Mijn nieuwe borst is het bewijs dat ik alles wat met borstkanker te maken heeft, heb doorstaan.' (Eva is niet de vrouw die op de foto staat.).

 

Hier lees je meer verhalen van vrouwen over hun borstreconstructie

borstreconstructie ervaringen
Borstreconstructie: 25 ervaringen en foto's
Overweeg je een borstreconstructie? Wil je foto's bekijken en ervaringen van andere vrouwen lezen? Kijk dan hier voor 25 verschillende verhalen!
Lezing borstreconstructie technieken | prof. dr. Ulrich
Lezing over 'Borstreconstructie technieken' door professor dr. Dietmar Ulrich op Congres BRCA - als kanker in je familie zit, gehouden op 9 april 2016.
Implant Files: onrust over borstimplantaten
De laatste tijd is er veel onrust over siliconen borstimplantaten. Heb jij hier vragen over? BVN heeft een document opgesteld met vragen en antwoorden.

Met dank aan:

  • deze informatie werd gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC)
  • mede mogelijk gemaakt door Stichting VIOZ
  • dr. Marc Mureau, plastisch chirurg oncologisch reconstructieve chirurgie Erasmus MC
  • dr. Arjen van Turnhout, plastisch chirurg in Tergooi
  • Tergooi voor het beschikbaar stellen van hun fotostudio
  • Katharina Pöhlmann, medisch fotograaf 
  • Désirée Hairwassers, Borstkankervereniging Nederland/Oncogen
  • Suzanne Dubbeldam voor de foto op de homepage
  • In het bijzonder: alle vrouwen die hun verhaal over borstreconstructie deelden en op de foto gingen