Diagnose borstkanker: wat nu?

Na de diagnose breekt er een periode aan waarin steun erg belangrijk is. Naast de goede support vanuit je thuisomgeving zal de arts op zijn beurt zorgen dat je de best mogelijke behandeling en zorg krijgt.

Verder is het belangrijk om zoveel mogelijk (betrouwbare) informatie over de behandeling in te winnen. Misschien weet je nog niet hoe de behandeling eruit gaat zien of hoelang de behandeling gaat duren, maar deze zoektocht kan je (ook in je keuzes) een stuk op weg helpen.

Genezing

Ga ik dood? Het is wellicht de meest cruciale vraag in dit stadium. Een antwoord is niet eenvoudig te geven. Het is bij borstkanker moeilijk aan te geven wanneer iemand echt genezen is. Ook na een behandeling bestaat het risico dat de ziekte terugkomt. De behandelingen zijn bedoeld om het risico op terugkeer zo klein mogelijk te maken. Bij borstkanker spreken we liever van overlevingskansen of de prognose (vooruitzicht) dan over genezing. De kans op langdurige overleving is groter naarmate de ziekte in een vroeger stadium is ontdekt en behandeld. Hoe kleiner de tumor in de borst, hoe kleiner de kans dat deze uitzaait naar de lymfklieren of andere plaatsen in het lichaam.

De kans op overleving bij borstkanker is de laatste jaren gestegen. Dit komt onder andere door vroege ontdekking van borstkanker door het bevolkingsonderzoek en omdat vrouwen eerder naar de huisarts gaan als zij iets ongewoons aan hun borst merken. Grotere overlevingskansen komen ook door betere onderzoeken en nieuwe behandelmethoden. De vijfjaarsoverleving bij borstkanker is ongeveer 85% en de tienjaarsoverleving 76% (in 2011). De overlevingskans is het hoogst bij vroege ontdekking (stadium I: 94 procent) en het laagst bij uitgezaaide borstkanker (stadium IV: negen procent). De overlevingskans stijgt per jaar ongeveer met één procent.

Keuze voor ziekenhuis

Sta jij voor de keuze om voor een ziekenhuis te moeten kiezen? Bekijk onderaan deze pagina het filmpje en ga daarna naar de Monitor Borstkankerzorg. De Monitor Borstkankerzorg combineert ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen in Nederland. Op basis van je postcode en criteria die voor jou belangrijk zijn, krijg je een duidelijk overzicht van alle ziekenhuizen in jouw buurt, zodat je weet wat je kunt verwachten. Met deze informatie kun je - samen met je huisarts - een gemotiveerde keuze voor een ziekenhuis maken.

Praktische zaken

Als je net gehoord hebt dat je borstkanker hebt, komt er veel op je af. Naast de emoties en het medische traject krijg je ook te maken met praktische zaken waarop je je moet voorbereiden. Bijvoorbeeld hoe je het tijdens het ziekteproces thuis en op je werk regelt. Zie voor meer informatie:www.b-bewust.nl voor een checklist met praktische informatie en hulp.

Bronnen:

www.borstkanker.net

www.kanker.nl

Monitor Borstkankerzorg | Borstkankervereniging Nederland