Controle na de bestraling bij borstkanker

Ongeveer twee tot zes weken na de laatste bestraling ga je op controle bij de radiotherapeut. De arts bekijkt het eerste resultaat van de behandeling en wil graag weten hoe het met je gaat. Daarnaast controleert hij/zij of het gezonde weefsel zich naar wens heeft hersteld en of eventuele bijwerkingen over zijn of afnemen.

Resultaat

Als de tumor voelbaar of zichtbaar was, is het eerste resultaat vrij gemakkelijk te beoordelen. De tumor zal kleiner geworden zijn of zelfs helemaal verdwenen. Dit verkleinen kan nog weken na de bestraling doorgaan. Daarom duurt het weken tot maanden voordat je goed kunt beoordelen of het doel van de behandeling is behaald.

Heb je bestraling gehad na een operatie? Dan was het doel van de bestraling om te voorkomen dat er in het operatiegebied nieuwe kankercellen (terug)groeien. Je kunt in dit geval dus niet kijken of de tumor kleiner geworden is, omdat deze al tijdens de operatie verwijderd is.  

Was het doel van de bestraling om de pijn te verlichten? Dan verschilt het effect per patiënt. Sommige mensen merken dat de pijn direct minder wordt. Bij anderen vermindert de pijn pas enige tijd later. Sommige mensen voelen eerst een toename van de pijn, waarna langzaam verbetering optreedt. Soms neemt de pijn na de bestraling niet af en wordt er gekozen voor een andere benadering.