Cognitieve klachten

Aan de intensieve behandelingen tegen borstkanker kun je klachten overhouden. Klachten die tijdens je behandeling kunnen ontstaan, maar soms ook pas na afloop optreden. Klachten die je kunnen belemmeren in je dagelijks functioneren. Deze klachten worden late gevolgen genoemd. Het hebben van cognitieve klachten is een van de late gevolgen van borstkanker.

Over het ontstaan van cognitieve klachten door (de behandeling van) borstkanker, is nog veel onduidelijk. Bekend is dat niet iedereen die een borstkankerbehandeling ondergaat, problemen krijgt met cognitieve functies: problemen met het ‘denkwerk’ en het uitvoeren daarvan. Bij een klein deel van de borstkankerpatiënten ontstaan cognitieve problemen én houden klachten langer aan.

Wat zijn cognitieve klachten?

Mensen die borstkanker hebben of ooit hebben gehad, kunnen soms cognitieve klachten krijgen. De meest voorkomende cognitieve klachten zijn geheugen- en concentratieproblemen. Vaak wordt hiervoor de term ‘chemobrein’ gebruikt, maar deze dekt eigenlijk niet de lading: de klachten worden namelijk niet alleen door chemotherapie veroorzaakt. Wel is aangetoond dat chemotherapie een belangrijke bijdrage kan leveren aan het ontstaan van de klachten.

Lezing: Effect van borstkankerbehandelingen op het brein

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 26 mei 2018 heeft Professor Sanne Schagen van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) een lezing gegeven over het effect van borstkankerbehandelingen op het brein. Naar aanleiding van de lezing en de gestelde vragen na afloop is het artikel ‘Het chemobrein’ geschreven.

Bekijk hier de lezing en vraag & antwoord

Lees hier het artikel ‘Het chemobrein’