Cognitie

De term cognitie komt van het Latijnse woord cognoscere, wat kennen of weten betekent. Het is een veelomvattend begrip. Afhankelijk van de context kan het staan voor kennis, een overtuiging, denkvermogen, het vermogen om dingen te leren, onthouden en uitwisselen van kennis.

Cognitieve functies: wat zijn dat?

Cognitieve vaardigheden hebben te maken met de mate waarin je in staat bent om kennis en informatie op te nemen en te verwerken. Je hebt je geheugen nodig, maar ook taal, oriëntatie, aandacht en het vermogen om problemen op te lossen, concepten te vormen en dingen voor je te zien. Dankzij je cognitieve functies kun je bijvoorbeeld een route uitstippelen, een telefoonnummer onthouden, een gezicht herkennen, hoofdrekenen, autorijden en lezen.

Witte en grijze stof: wat is dat?

De hersenen bestaan uit witte stof en grijze stof. Veranderingen in de structuur van het brein, zoals veranderingen in de grijze en witte stof, kunnen leiden tot cognitieve problemen. De grijze stof bestaat uit de cellichamen van zenuwcellen. De witte stof bevat de lange uitlopers van deze zenuwcellen (de grijze stof). De uitlopers van de zenuwcellen zijn omwonden door speciale isolerende cellen. Deze cellen bestaan uit een witte substantie van eiwitten en vetten. Deze witte substantie is myeline en hieraan ontleent de witte stof haar naam.

Lees meer over de werking van de hersenen op de website van Hersenstichting. Op de website vind je ook een overzicht van de verschillende functies van de hersenen.

Neuropsychologisch onderzoek: wat houdt dat in?

Een neuropsychologisch onderzoek bestaat uit gestandaardiseerde tests die cognitieve functies in kaart brengen. Je kunt hierbij denken aan cognitieve functies zoals aandacht en concentratie, leren en geheugen en verschillende uitvoerende functies. Tijdens een neuropsychologisch onderzoek worden ook cognitieve klachten en symptomen zoals vermoeidheid, angst en depressie in kaart gebracht. Een neuropsychologisch onderzoek kan meer duidelijkheid geven over de oorzaak of oorzaken van cognitieve problemen. En ook meer inzicht geven in sterkere en zwakkere kanten op cognitief gebied. Al deze informatie is nodig om te kunnen bepalen wat de beste manier is om je cognitieve klachten te verminderen: wat de meest effectieve behandeling zal zijn. Een neuropsycholoog of een medisch psycholoog voert het onderzoek uit. In veel ziekenhuizen en revalidatiecentra werken neuropsychologen of medisch psychologen.