Chirurgie (operatie)

Een operatie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van borstkanker. Er zijn twee behandelopties; een borstamputatie en een borstsparende operatie.

Bij 1 op de 3 mensen met borstkanker moet de hele borst worden verwijderd om medische redenen. Dit heet een borstamputatie. Een ander woord hiervoor is ablatio. Bij ongeveer 2 op 3 van de mensen met borstkanker is het mogelijk borstsparend te opereren. Een ander woord voor een borstsparende operatie is lumpectomie. Hierbij verwijdert de arts (chirurg) niet de hele borst, maar alleen de tumor plus een stukje weefsel er omheen. Dit kan alleen als de tumor klein genoeg is.

Naast de operatie in de borst, onderzoekt de chirurg ook vaak de oksel. Als borstkanker namelijk uitzaait, gaat dit meestal via de lymfeklieren in de oksel. Tijdens een schilwachtklierprocedure verwijdert de chirurg een aantal lymfeklieren en wordt er bekeken of hierin kankercellen zitten. Wanneer alle lymfeklieren in de oksel verwijderd worden, heet dit een okselkliertoilet.

Er is tijd, er is vaak een keuze

Een borstamputatie en een borstsparende operatie zijn medisch gezien gelijkwaardige opties (dezelfde overlevingskans). Bedenk waar jouw voorkeur naar uitgaat en bespreek dit. De arts zal vanuit medisch oogpunt met je meedenken. Bespreek met de arts voor beide opties de voor- en nadelen voor jouw leven en geef aan wat voor jou persoonlijk belangrijk is. Samen besluit je wat in jouw persoonlijke situatie de beste operatiemethode is. Er zijn digitale keuzehulpen die je kunnen helpen bij deze keuze, vraag je arts hiernaar.

Hartkussen kan helpen bij pijn of ongemak

In sommige ziekenhuizen en inloophuizen wordt gratis of tegen een kleine vergoeding het hartkussen verstrekt als je geopereerd bent bij borstkanker (borstsparend of amputatie). Soms kun je pijn of ongemak ervaren na een operatie en dan kan een hartkussen verlichting geven. Dit hartkussen wordt ook wel okselkussen genoemd. Het hartkussen kan de spanning in je schouders verminderen, de druk of zwelling onder je arm verlichten, beschermen tegen per ongeluk stoten en de pijn en spanning van de operatiewond verlichten. Deze hartkussens worden door vrijwilligers gemaakt, onder andere van BVN en van inloophuizen. Vraag ernaar bij je ziekenhuis of bij een inloophuis in de buurt of kijk in onze hulpwijzer bij hartkussen   

Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek

Soms kun je meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Het gaat dan om het testen van bestaande of nieuwe middelen, technieken, methoden of behandelingen zoals medicijnen, operatietechnieken of bestralingsmethode. Overweeg je om deel te nemen aan één van de lopende onderzoeken?
Bekijk hier het actuele overzicht van wetenschappelijk onderzoek bij borstkanker >>