Chemotherapie bij mannen met borstkanker

Borstkankercellen reageren verschillend op chemotherapie. Voor een zo goed mogelijk resultaat krijg je vaak een combinatie van verschillende medicijnen. Deze medicijnen vullen elkaars werking aan. De tumorcellen kunnen na verloop van tijd resistent worden. Dit betekent dat kankercellen niet meer reageren op de medicijnen. Daarom krijg je soms na een tijd andere cytostatica. 

Hoe groter het risico op het ontstaan van uitzaaiingen in de toekomst, hoe eerder de arts een aanvullende behandeling met chemotherapie zal voorstellen. Een chemokuur is een zware behandeling en moet daarom goed afgewogen worden tegen de verwachtingen. Hierbij spelen verschillende aspecten een rol: leeftijd, tumorgrootte en -gradering, hormoongevoeligheid van de tumorreceptorstatus en eventuele uitzaaiingen in de lymfeklieren.

Chemotherapie wordt zowel curatief (genezend) als palliatief (verzachtend) toegepast. Een palliatieve behandeling wordt gegeven als kanker is uitgezaaid en genezing niet meer mogelijk is. Als het curatief wordt ingezet, kan chemotherapie zowel vóór als na de operatie en/of bestraling worden gegeven. Al het voor de operatie en/of bestraling gegeven wordt, spreken we over neo-adjuvante behandeling. Krijg je de behandeling na de operatie en/of bestraling, dat heet het een adjuvante behandeling.

Bijwerkingen chemotherapie bij mannen

In het algemeen heeft chemotherapie bij mannen met borstkanker de volgende bijwerkingen: