Chemotherapie bij borstkanker

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen, die de groei en verspreiding van kankercellen tegengaan. Chemotherapie doet dit door deze kankercellen te beschadigen, te doden of door hun celdeling te verstoren. Daardoor geneest de kanker of worden tumoren kleiner. Chemotherapie werkt door je hele lichaam (systemisch en dus niet lokaal zoals bijvoorbeeld radiotherapie) met als doel mogelijke kleine uitzaaiingen, die niet opgespoord kunnen worden, te vernietigen en zo de kans op terugkeer van de kanker te verkleinen.

Een ander woord voor chemotherapie is cytostatica (van Grieks cytos = cel en stasis = stilstand). Omdat tumorcellen snel delen, kan chemotherapie die cellen juist goed aanpakken. Chemotherapie is een belastende behandeling. Bespreek daarom goed de voor- en nadelen van deze behandeling met je arts. Vraag naar de kansen en risico’s, bijwerkingen en mogelijke gevolgen op lange termijn. Wanneer je goed voorbereid bent en zelf overtuigd bent van het belang van deze behandeling, is de chemotherapie vaak beter te verdragen en heb je minder kans op spijt achteraf.

Effect op gezonde cellen

Maar chemotherapie heeft ook effect op de celdeling van gezonde cellen. Vooral de sneldelende gezonde cellen zijn extra gevoelig ervoor, zoals de haren, bloedvormende cellen, slijmvliescellen en huidcellen. Gezonde cellen herstellen echter weer na de chemokuur; beschadigde tumorcellen niet. Bijwerkingen van chemotherapie kunnen tegenwoordig gelukkig veel beter dan vroeger onderdrukt worden.

Micro-uitzaaiingen

Chemotherapie wordt toegepast als een systemische behandeling. Dat betekent dat deze werkt door het hele lichaam. Daardoor is chemotherapie niet alleen effectief tegen de oorspronkelijke tumor, maar ook tegen eventuele (micro-)uitzaaiingen elders in het lichaam. Dit is in tegenstelling tot lokale behandelingen als chirurgie en bestraling, die alleen effect hebben op de oorspronkelijke tumor.

De chemokuur

De chemotherapie krijg je meestal via een infuus in een ader (intraveneus). Dit duurt enkele uren. Daarna volgt een rustperiode van enkele weken. In deze tijd kunnen de gezonde cellen zich zo veel mogelijk herstellen. Zo’n cyclus van toediening gevolgd door een rustperiode heet een kuur. Een behandeling bestaat vaak uit zes tot acht kuren. 

Combinatie van middelen

Vaak bestaat een chemokuur uit diverse cytostatica. Die hebben elk een eigen werking en ook specifieke bijwerkingen. Juist de combinatie versterkt vaak de werking van de afzonderlijke middelen. Er is voortdurend onderzoek naar nieuwe combinaties van middelen om steeds effectievere kuren te kunnen ontwikkelen en een steeds betere overleving te bereiken.

Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek bij borstkanker

Soms kun je meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Het gaat dan om het testen van bestaande of nieuwe middelen, technieken, methoden of behandelingen zoals medicijnen, operatietechnieken of bestralingsmethode. Overweeg je om deel te nemen aan één van de lopende onderzoeken?
Bekijk hier het actuele overzicht van onderzoek bij borstkanker >>