Botscan bij borstkanker

Een botscan (skeletscintigrafie) is een nucleair geneeskundig onderzoek waarbij met behulp van radioactieve stof (glucose) afwijkingen in botten en gewrichten opgespoord kunnen worden. Via een arminjectie krijg je radioactieve stof toegediend. De stof is nodig om eventuele uitzaaiingen in de botten zichtbaar te maken. 

Botscan, hoe werkt het?

Je krijgt een injectie met radioactieve stof via een ader in je arm. Daarna moet je twee tot drie uur wachten tot de stof door het botweefsel is opgenomen. Je kunt rondlopen en mag het ziekenhuis ook verlaten. Er wordt aangeraden wat meer te drinken, omdat dit de opname van het stofje in je botten bevordert. Vlak voor het onderzoek moet je goed plassen, zodat de radioactiviteit die in de blaas zit, het beeld zo min mogelijk verstoort.

Na de wachttijd word je op een smalle tafel gelegd. De scanner wordt opgesteld en zal gedurende ongeveer een half uur een totale lichaamsscan maken. Tijdens de scan is het belangrijk dat je zo stil mogelijk ligt. De radiologisch laborant is de hele tijd bij je in de kamer. Je kunt je kleding aanhouden, maar metalen voorwerpen (sieraden, gebitsprothese, gehoorapparaat en dergelijke) moet je afdoen tijdens het onderzoek. Ook losse siliconenprothesen worden uitgedaan.

Het onderzoek is niet belastend. De injectie kan even pijn doen, en lang stilliggen op de onderzoekstafel kan ongemakkelijk zijn.  

Radioactiviteit

De kleine hoeveelheid radioactieve stof die je ingespoten krijgt, is ongevaarlijk en plas je binnen 24 uur uit. Wat extra drinken zorgt dat dit sneller gaat. Voor volwassenen om je heen is de straling niet schadelijk. Het wordt wel afgeraden om de dag van het onderzoek kleine kinderen op schoot te nemen. Als je borstvoeding geeft, moet je de melk de eerste 24 uur na het onderzoek afkolven en wegspoelen in het toilet.   

 Zwangerschap en borstvoeding

Een ongeboren kind is gevoelig voor de straling. Stel altijd je arts op de hoogte als je zwanger bent of mogelijk zwanger bent. In overleg met de arts kun je de risico's van de straling afwegen tegen de noodzaak van het onderzoek. Ook als je borstvoeding geeft, moet je je arts hierover informeren.