Borstreconstructie

Als je (mogelijk) erfelijk belast bent en/of een behandeling voor borstkanker moet ondergaan of ondergaan hebt, kan het zijn dat je overweegt om een borstreconstructie te laten doen. Daarvoor bestaan verschillende technieken. Dit kan tijdens de operatie waarbij je borst(en) wordt verwijderd of daarna. Een andere mogelijkheid is het dragen van een uitwendige prothese in je bh, maar je kunt ook voor geen enkele opvulling kiezen.

Neem de tijd om een weloverwogen keuze te maken. Veel ziekenhuizen bieden hun patiënten voor de borstkankeroperatie een gesprek aan met de plastisch chirurg. Ook al lijkt directe reconstructie vaak aantrekkelijk, zorg dat je goed geïnformeerd bent over de mogelijke nadelen. Een reconstructie is later ook nog mogelijk zodat je je eerst kunt richten op de behandelingen en het herstel van de borstoperatie.

Borstreconstructie

Ook voor mannen die borstkanker hebben gehad geldt dat hun borstkas er door een borstoperatie anders uit ziet dan voor de behandeling. Er zijn mogelijkheden om de zichtbare gevolgen van de operatie te verminderen. Een plastisch chirurg kan het gebied onder het litteken bijvoorbeeld opvullen. Ook is bij mannen een tepelreconstructie mogelijk. 

Bij het maken van keuzes rondom een borstreconstructie, is de plastisch chirurg je belangrijkste gesprekspartner. Bij de keuze voor een reconstructiemethode spelen verschillende factoren een rol, zoals je lichaamsbouw, (over)gewicht en gezondheid. De plastisch chirurg zal je een advies geven. Het is aan jou wat je met dit advies doet. Bespreek wat je voelt en wilt weten, plus de optie waar jij voor wilt gaan met de plastisch chirurg. Hierdoor ben je goed op de hoogte van wat de methode (en eventuele alternatieven) inhoudt. Alleen dan kun je een weloverwogen besluit nemen. 

Verschillende methodes voor reconstructie

Bij de keuze voor een methode spelen diverse factoren een rol. Zoals de aanwezigheid van andere ziekten, de grootte en vorm van de borst, lichaamsgewicht en of je rookt. De manier waarop het borstklierweefsel wordt verwijderd, beïnvloedt de kwaliteit van de overgebleven huid (en de plaats van het litteken). Dit is mede bepalend voor welke methoden wel of niet geschikt zijn voor jou. Ook is het erg belangrijk om te weten of bestraling noodzakelijk is. Als je al bestraald bent, is het belangrijk dit mee te nemen in de keuze voor een reconstructiemethode. Waarom dit zo belangrijk is, wordt verderop toegelicht. Naast al deze medische overwegingen, is het natuurlijk van belang wat je zelf graag wilt. Misschien geef je de voorkeur aan een reconstructie met lichaamseigen weefsel, of heb je juist liever een implantaat (prothese), of een combinatie van beide.

Risicofactoren

De volgende factoren kunnen het resultaat van de reconstructie negatief beïnvloeden:

  • Roken
  • Overgewicht (BMI boven de 30)
  • Leeftijd ouder dan 55 jaar
  • Aandoeningen als diabetes of een hoge bloeddruk
  • Cupmaat groter dan C
  • Bestraling (al gehad of nog te ondergaan)
  • Direct plaatsen van een prothese in plaats van eerst een tissue expander

Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek bij borstkanker

Soms kun je meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Het gaat dan om het testen van bestaande of nieuwe middelen, technieken, methoden of behandelingen zoals medicijnen, operatietechnieken of bestralingsmethode. Overweeg je om deel te nemen aan één van de lopende onderzoeken?
Bekijk hier het actuele overzicht van onderzoek bij borstkanker >>

Mogelijkheden bij borstreconstructie

Bij borstreconstructie zijn er verschillende technieken mogelijk. In dit schema vind je een overzicht van deze verschillende technieken met de voor- en nadelen.

BijlageGrootte
PDF icon borstreconstructie-online.pdf95.11 KB

Het schema "borstreconstructie mogelijkheden" met aanklikbare linkjes