Bevolkingsonderzoek borstkanker

Tijdens het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt er door middel van borstonderzoek gekeken of je borstkanker hebt. Zo kan borstkanker in een vroeger stadium worden ontdekt en kan het eerder worden behandeld. Hierdoor overlijden minder vrouwen aan borstkanker. Daar staat tegenover dat de uitslag geen volledige zekerheid geeft. Op de röntgenfoto’s worden niet alle afwijkingen gevonden. In 3 op de 10 gevallen wordt de borstkanker niet ontdekt.

Mammografie

Vanaf welke leeftijd borstonderzoek?

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar. Elke twee jaar worden zij door het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitgenodigd om mee te doen. Of je meedoet bepaal je zelf. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de voor- en nadelen zodat je een goed overwogen beslissing kan nemen. Heb je praktische vragen over bijvoorbeeld je uitnodiging? Neem contact op met het bevolkingsonderzoek in jouw regio.

Wie doen mee aan het landelijk borstonderzoek?

In Nederland worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar elke twee jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het landelijk borstonderzoek. De voornaamste reden voor deze leeftijdsgrens is dat de meeste vrouwen die borstkanker krijgen, ouder zijn dan 50 jaar. De Gezondheidsraad maakt een afweging tussen de voor- en nadelen van het bevolkingsonderzoek voor verschillende leeftijdsgroepen. Vrouwen onder de 50 jaar hebben vaak veel klier- en bindweefsel in de borsten. Dit weefsel is gevoeliger voor straling en door dit weefsel zijn röntgenfoto’s van de borsten vaak minder goed te beoordelen. Anderzijds komt borstkanker ook bij jongere vrouwen steeds vaker voor. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om voorlopig de leeftijdsgrenzen niet te veranderen.

Borstkankervereniging Nederland vindt dat vrouwen boven de 75 zelf aanvraag tot periodiek onderzoek moeten kunnen doen. Vooralsnog is dit niet mogelijk. Lees hier ons standpunt over preventief borstkankeronderzoek.

Hoe verloopt het bevolkingsonderzoek borstkanker?

Bij het landelijk borstonderzoek worden ter controle röntgenfoto's van de borsten gemaakt door middel van een mammografie. Het onderzoek vindt meestal plaats bij jou in de buurt, in een speciale bus. Deelname is vrijwillig en gratis. Jaarlijks worden ruim 1,3 miljoen vrouwen uitgenodigd voor het borstkanker onderzoek, waarvan ongeveer 1 miljoen vrouwen daadwerkelijk onderzocht worden.

Jaarlijks worden 17 van elke 1.000 vrouwen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek onterecht doorverwezen. Zij blijken na verder onderzoek geen borstkanker te hebben. Dus ook bij doorverwijzing voor nader onderzoek kan er sprake zijn van geen borstkanker.

Blijf zelf opletten in de periode tussen de controles!

Het is belangrijk dat je ook in de periode tussen die controles zelf goed blijft opletten door middel van zelfonderzoek. Het is belangrijk dat je je borsten goed kent (hoe ze voelen en eruit zien), om zo tijdig een verandering op te kunnen merken waarmee je een afwijking kunt ontdekken. Ben je ongerust over een afwijking aan je borst of tepel? Ga dan naar je huisarts.