Landelijk borstonderzoek bij RIVM - Bevolkingsonderzoek borstkanker

Tijdens het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt er door middel van borstonderzoek gekeken of je borstkanker hebt. Het borstkanker onderzoek vergroot de kans dat de kanker in een vroeg stadium ontdekt wordt. De kans dat de behandeling succes heeft is daardoor groter. Door het landelijk borstonderzoek overlijden jaarlijks 775 vrouwen minder aan borstkanker. Daar staat tegenover dat de uitslag geen volledige zekerheid geeft. Op de röntgenfoto’s worden niet alle afwijkingen gevonden. In 3 op de 10 gevallen wordt de borstkanker niet ontdekt. 

Mammografie

Vanaf welke leeftijd borstonderzoek

Iedere vrouw in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar wordt eens in de twee jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Of je meedoet bepaal je zelf. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de voor- en nadelen zodat je een goed overwogen beslissing kan nemen. Het bevolkingsonderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM. Heb je praktische vragen over bijvoorbeeld je uitnodiging? Onderaan deze pagina kun je de contactgegevens van jouw regio opzoeken. Hieronder vind je ook (links naar) meer informatie, bijvoorbeeld over de voor- en nadelen van het mammografie bevolkingsonderzoek.

Wie doen mee aan het landelijk borstonderzoek

In Nederland worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar elke twee jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het landelijk borstonderzoek. De voornaamste reden voor deze leeftijdsgrens is dat de meeste vrouwen die borstkanker krijgen, ouder zijn dan 50 jaar. De Gezondheidsraad maakt een afweging tussen de voor- en nadelen van het bevolkingsonderzoek voor verschillende leeftijdsgroepen. Vrouwen onder de 50 jaar hebben vaak veel klier- en bindweefsel in de borsten. Dit weefsel is gevoeliger voor straling en door dit weefsel zijn röntgenfoto’s van de borsten vaak minder goed te beoordelen. Anderzijds komt borstkanker ook bij deze jongere vrouwen steeds vaker voor. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om voorlopig de leeftijdsgrenzen niet te veranderen.

Lees meer over de redenen waarom het mammografie bevolkingsonderzoek niet wordt aangeboden onder de 50 jaar op de website van het RIVM

Borstkankervereniging Nederland vindt overigens dat vrouwen boven de 75 zelf aanvraag tot periodiek onderzoek moeten kunnen doen. Vooralsnog is dit niet mogelijk.

Het bevolkingsonderzoek borstkanker

Bij het landelijk borstonderzoek worden ter controle röntgenfoto's van de borsten gemaakt, de mammografie. Het onderzoek vindt meestal plaats bij jou in de buurt, in een speciale bus: de bevolkingsonderzoek-mammografie-bus. Deelname is vrijwillig en gratis. Jaarlijks worden ruim 1,3 miljoen vrouwen uitgenodigd voor het borstkanker onderzoek, waarvan ongeveer 1 miljoen vrouwen daadwerkelijk onderzocht worden.

Van iedere 1000 onderzochte vrouwen worden er 25 doorverwezen voor nader onderzoek. Van die 25 wordt bij 7 vrouwen, borstkanker gevonden. Dus ook bij doorverwijzing voor nader onderzoek is er in veel gevallen geen sprake van borstkanker.

Let ook op in de periode tussen de controles!

Het is belangrijk dat je ook in de periode tussen die controles zelf goed blijft opletten door middel van zelfonderzoek. Let daarbij op afwijkende symptomen. 

Lees meer

Wil je meer lezen over het mammografie bevolkingsonderzoek? In Nederland wordt dit borstkanker onderzoek uitgevoerd door het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor meer informatie verwijzen we je dan ook naar onderstaande pagina's:

RIVM borstkanker onderzoek per regio

Of gebruik de postcodezoeker onderaan deze pagina.

 

BijlageGrootte
PDF icon artikel volkskrant mammobus.pdf893.73 KB