Borstamputatie, hoe gaat dat?

Borstamputatie wordt ook wel borstverwijdering, ablatio of mastectomie genoemd. Op de dag van de operatie of een dag van tevoren word je opgenomen op de verpleegafdeling. De opnameduur voor een borstamputatie is meestal twee tot drie dagen. Als er ook een directe borstreconstructie plaatsvindt, varieert de duur van drie tot vijf dagen

Voor de operatie

  • Om infecties te voorkomen, mag je 7 dagen voor de operatie je oksels niet scheren.
  • Tijdens de operatie mag je geen make-up, nagellak of sierraden dragen.
  • Neem alle medicijnen die je gebruikt mee in de originele verpakking waar de sterkte en dosering op vermeld staat.

Voor de operatie moet je nuchter zijn: je mag acht uur voor de operatie niets meer eten. Dat is om te voorkomen dat je tijdens of na de operatie misselijk wordt of moet braken. Je chirurg of anesthesioloog zal met je bespreken welke medicijnen je wel of niet mag innemen op de operatiedag.

Je bril, contactlenzen en gebitsprothese/losse tanden/plaatjes blijven achter op de verpleegafdeling als je naar de operatiekamer gaat. Je gehoorapparaat mag je wel altijd meenemen. 

De operatie

Voordat je de narcose krijgt, wordt je op de bewakingsapparatuur aangesloten. Tijdens de operatie worden de hartslag, de bloeddruk, de ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed in de gaten gehouden. Ook krijg je een infuus on je arm of hand om zo nodig extra vocht, medicijnen of bloed toe te dienen.

Via het infuus spuit de anesthesioloog een snelwerkend slaapmiddel in. Je valt binnen een halve minuut in een diepe slaap. De medicijnen (slaapmiddelen, pijnstillers en middelen om je spieren slap te houden) komen via het infuus rechtstreeks in je bloed. Tijdens de operatie blijft de anesthesioloog (of de anesthesiemedewerker) voortdurend bij je, om je lichaamsfuncties in de gaten te houden en de verdoving bij te stellen als dat nodig is. 

Bij een borstamputatie wordt gewoonlijk de hele borst met de huid en de tepel verwijderd. Bij sommige patiënten kan in een vroeg stadium van een invasieve kanker of DCIS een huidsparende operatie worden gedaan door de plastisch chirurg, waarbij dan de tepel en de tepelhof ook kunnen worden gespaard. Die wordt dan tijdelijk geïmplanteerd in de lies of een andere plek. Soms wordt een borstreconstructie uitgevoerd tijdens de borstamputatie. 

Als alleen borstweefsel met huid verwijderd wordt, duurt de operatie ongeveer één uur. Als de borst verwijderd wordt samen met de lymfklieren uit de oksel duurt de operatie twee tot drie uur. 

 

Na de operatie

Wanneer je bijkomt uit de narcose, heb je in je arm een infuus om vocht en eventueel medicijnen toe te dienen. De operatiewond is verbonden met een gaasje. Je voelt waarschijnlijk weinig pijn, omdat je pijnstillers krijgt. Het kan zijn dat de pijn terugkomt. Je kunt dan om een pijnstiller vragen.

Het operatieverband mag 24 uur na de operatie van de wond gehaald worden. Veel vrouwen zien er tegenop om naar de wond te kijken. Het kan daarom prettig zijn om, als je dit wenst, de eerste keer samen met bijvoorbeeld je partner en een verpleegkundige naar de wond te kijken.  De verpleegkundige kan dan zonodig uitleggen wat je ziet. Hierna mag je gaan douchen. In de dagen na de operatie zul je je weer vrij snel zelf kunnen verzorgen en vrij bewegen. Bewegen is goed voor het herstel.

Drain

Tijdens een okselklierverwijdering of een amputatie (en dus niet een schildwachtklierprocedure) brengt de arts meestal een slangetje aan, in of bij de wond. Dit voert het overtollige wondvocht af. Zo’n slangetje heet een drain. Er kunnen 2 drains zijn, een uit de oksel en een uit de borst. Na gemiddeld 1 tot 5 dagen verwijdert de arts de drains. Het gebeurt regelmatig dat het wondvocht zich dan toch nog ophoopt. Heb je hier last van, dan kan de mammacareverpleegkundige het vocht meteen injectienaald opzuigen. Deze eenvoudige ingreep is meestal niet pijnlijk.

Wondgenezing

Zeker de eerste weken kan de wond pijn doen en trekken. De huid rond de wond kan wat verkleurd zijn. En soms is het littekengebied wat gezwollen. Deze verschijnselen worden steeds minder als de wond geneest.

Heb je een complete okselklieroperatie gehad? Dan heb je geen of veel minder gevoel in de huid langs de wondranden en aan de binnenkant en/of achterkant van de bovenarm. Dit komt doordat een deel van de gevoelszenuwen in het wondgebied is doorgesneden. Bij de meeste patiënten komt het gevoel in het wondgebied na een tijd weer terug.

Controle afspraak

Je krijgt nog een afspraak op de polikliniek, ongeveer  5 à 12 dagen na de operatie. Dan wordt de operatiewond gecontroleerd, en krijg je de uitslag van het pathologisch-anatomisch onderzoek. Die uitslag is na ongeveer 5 dagen bekend.