Borstamputatie

Bij ongeveer een derde van de vrouwen is operatieve verwijdering van de gehele borst de beste behandeling. Dit heet een borstamputatie of ablatio of mastectomie. Bij een ablatio wordt al het borstklierweefsel verwijderd (ook de tepel en de tepelhof). De borstspier blijft gespaard. De contour van de borst is na de operatie verdwenen. Soms voert een plastisch chirurg tijdens de ingreep een directe borstreconstructie uit.

Wanneer een borstverwijdering?

  • bij een grote kwaadaardige tumor waarbij een borstsparende behandeling niet veilig mogelijk is
  • bij twee of meer tumoren op verschillende plekken in de borst die verder uit elkaar gelegen zijn
  • bij een groot gebied in de borst met voorstadium van borstkanker (ductaal carcinoom in situ: DCIS)
  • bij een voorstadium van borstkanker die verspreid is door de hele borst
  • als bij een poging tot borstsparende operatie de snijranden niet tumorvrij blijken te zijn en een tweede borstsparende operatie niet cosmetisch fraai mogelijk is
  • als de borst eerder bestraald is geweest
  • als iemand er zelf voor kiest de borst weg te laten halen
  • bij terugkeer van een tumor en als er al eerder borstsparend is behandeld en bestraald
  • jonge vrouwen kiezen vaker voor een amputatie dan voor een borstsparende operatie, omdat ze door hun leeftijd meer kans hebben dat een tumor in de borst terugkomt. Dat is bijvoorbeeld het geval als er een erfelijke factor aanwezig is.

Radiotherapie na borstamputatie

In specifieke gevallen, bijvoorbeeld als de tumor agressieve groeikenmerken vertoont, kan het nodig zijn ook na de borstamputatie de wand van de borstkas te bestralen.

Borstamputatie met reconstructie

Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden van borstreconstructie

Tijdelijke borstprothese

Als je niet direct een reconstructieve operatie hebt gehad, krijg je in het ziekenhuis een tijdelijke lichtgewicht prothese aangemeten. Deze draag je in je bh. Voor het aanmeten van deze prothese is het prettig als je twee comfortabele, goed passende bh's, met verstelbare brede banden meeneemt. Het liefst een al eerder gedragen bh, deze heeft namelijk al een goede pasvorm.

Lees hier meer over hoe een borstoperatie in zijn werk gaat.

Uitwendige prothese

Je kunt er ook voor kiezen om blijvend een uitwendige prothese te dragen. Lees hier meer over uitwendige protheses. Je vindt er verwijzingen naar SEMH gecertificeerde winkels en informatie over voorlichtingsbijeenkomsten.