IORT: bestraling tijdens borstoperatie (Intra-Operatieve RadioTherapie)

Bij een IORT behandeling (Intra-Operatieve RadioTherapie) krijg je bestraling tijdens de operatie. De chirurg verwijdert eerst de tumor. Daarna bestraalt de bestralingsarts tijdens dezelfde operatie de plek waar de tumor heeft gezeten. Dit doet hij heel nauwkeurig. De straling wordt heel precies gericht op het gebied waar de tumor heeft gezeten en niet op het gezonde weefsel. Daarom kan de dosis straling ook hoger zijn zonder dat het gezonde weefsel schade op loopt. Na de bestraling sluit de chirurg de operatiewond. 

Voorlichtingsvideo IntraOperatieve Radiotherapie voor de sparende behandeling van borstkanker

Bovenstaande video geeft je informatie over de IORT-behandeling, de procedure wordt uitgelegd. Ook komt aan de orde wanneer je in aanmerking komt voor deze behandeling.

Het doel van de behandeling is het voorkomen dat de tumor opnieuw gaat groeien in de geopereerde borst. Dit vergroot de kans op genezing van borstkanker op de lange termijn. 

Voordelen van inwendig bestralen

  • Bij IORT wordt alle bestraling die nodig is in één keer gegeven, het is daarom ook niet meer nodig om een aantal weken lang elke dag naar het ziekenhuis te komen voor elke keer een kleine dosis straling.
  • Omdat de straling inwendig gegeven wordt, hoeft de straling niet meer door de huid. Het geeft daarom ook een beter cosmetisch resultaat.
  • Omdat de straling zeer plaatselijk gericht kan worden, komt de straling niet op het hart of de longen en zullen die dus gespaard blijven.

Bijwerkingen van IORT

Meestal geeft IORT minder bijwerkingen dan een gewone uitwendige bestraling en is het herstel sneller.  Bijwerkingen die voor kunnen komen:

  • algemene bijwerkingen van een (grote) operatie
  • pijn: veel patiënten hebben pijnklachten. Het verschilt per persoon hoe erg de pijn is.
  • bindweefselvorming: verharding van vooral het vetweefsel onder de huid. Dit kan als een vastere plek te voelen zijn.

Niet voor iedereen

IORT is niet bij alle patiënten mogelijk. Het is alleen geschikt voor patienten met een laag risico op terugkeer van de tumor. Dit hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd (vanaf 50 jaar), tumor type en grootte van de tumor, en geen uitzaaiingen in de klieren. Je behandelend arts kan je vertellen of IORT in jouw situatie mogelijk is. IORT wordt alleen gegeven in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven en Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag.

Nog niet in de richtlijn

Op dit moment is IORT nog niet opgenomen in de Nederlandse richtlijn. Dat betekent dat artsen niet verplicht zijn hun patiënten te wijzen op het bestaan van deze techniek. Daardoor worden op dit moment nog niet alle patiënten die ervoor in aanmerking komen, gewezen op deze mogelijkheid. Het is aan de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO) om te beoordelen of deze behandeling voldoet aan de criteria om opgenomen te worden in de richtlijn.

We adviseren je aan je behandeld arts te vragen of je in aanmerking komt. Vraag daarbij ook naar de voor- en nadelen van deze behandeling, zodat je een goed overwogen keuze kunt maken.

IORT bij vrouwen met borstkanker in het Catharina Ziekenhuis

Bovenstaande video geeft je informatie over de IORT-behandeling en hoe deze wordt toegepast in het Catherina Ziekenhuis. In oktober 2012 begon dit Eindhovense ziekenhuis, na een aantal jaren van voorbereiding, met deze nieuwe behandeling. De techniek is een effectieve behandeling gebleken waarbij gezond omliggend weefsel volledig wordt gespaard. De operatie duurt ruim anderhalf uur en de patiënt kan dezelfde dag nog naar huis.