Behandelingen bij mannen met borstkanker

Veel mensen krijgen een combinatie van onderstaande behandelingen. Je behandelend arts legt uit welke behandeling het best bij jouw situatie past. Als patiënt heb je recht op goede en volledige informatie over je ziekte en behandeling, zodat je hierover zelf kunt meebeslissen. We adviseren je om je goed te laten informeren over de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen (kansen, risico’s, bijwerkingen en late gevolgen). Vraag ook naar het effect van de behandelingen op je dagelijks leven.

Behandelkeuze

Je arts bespreekt je ziektegeschiedenis met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). In veel ziekenhuizen in Nederland betrekken de artsen ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen bij het multidisciplinaire overleg.

Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:

  • welk stadium en kenmerken de tumor heeft
  • of er sprake is van erfelijke belasting
  • of er uitzaaiingen zijn

Maar ook je persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat je daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat je samen met het behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen. 

De behandeling van borstkanker bij mannen is afgeleid van die bij vrouwen. Daarom vind je hier specifieke informatie voor mannen. We verwijzen je door naar de algemene informatie als er geen verschil is tussen de behandeling bij mannen en vrouwen.