Behandeling

De behandeling van borstkanker bestaat over het algemeen uit een (borstsparende) operatie, met zo nodig bestraling, chemotherapie en/of hormoontherapie. Bij zogenaamde HER2-positieve tumoren, is ook HER2-gerichte therapie mogelijk. Dit is het geval bij ongeveer een op de vijf borstkankerpatiënten

Dat borstkanker bij ouderen altijd milder of minder agressief is dan bij jongeren, is niet waar. Borstkanker kent een aantal vormen, en het is wel zo dat de minder agressieve vormen van borstkanker gemiddeld vaker voorkomen bij ouderen. 

Eén van de redenen waarom artsen niet goed weten wat de beste behandeling is voor ouderen met borstkanker, is omdat veel wetenschappelijke studies alleen deelnemers jonger dan 65 jaar accepteren. Hierdoor is er weinig onderzoek bij ouderen beschikbaar. Hierin is de afgelopen jaren wel vooruitgang geboekt, maar het kan beter. 

Ook Adjuvant Online, een online hulpmiddel voor artsen om het nut van een aanvullende (adjuvante) behandeling te berekenen, is vooral gebaseerd op gegevens van patiënten jonger dan 65 jaar. Het instrument overschat daarom de voordelen en onderschat de sterfte aan andere ziekten bij ouderen. 

De meeste patiënten die boven het 75e levensjaar borstkanker krijgen, overlijden uiteindelijk als gevolg van een andere aandoening dan borstkanker. Er wordt in Nederland hard gewerkt aan een verbeterd instrument om de prognose en het nut van een aanvullende behandeling beter te voorspellen voor ouderen. Maar op dit moment is er dus geen goed instrument dat bij ouderen kan worden gebruikt.

Wat is belangrijk

Bedenk goed wat belangrijk is voor jou. Wat zijn je wensen voor en na de behandeling? Hoe groot of klein zijn je kansen op terugkeer van de borstkanker? En hoeveel kleiner wordt die kans door een aanvullende behandeling? Wat is voor jou kwaliteit van leven? Bespreek dit met je arts. Samen kun je daarna de voors- en tegens tegen elkaar afwegen en een beslissing nemen over elke stap in de behandeling. De b-bewust checklist  kan je hierbij op weg helpen.

Ook kunnen de 3 goede vragen een handig hulpmiddel zijn

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden
  3. Wat betekent dat in mijn situatie