Angst voor bestralingen

De meeste mensen zijn banger voor chemotherapie dan voor radiotherapie. Dat is vrij logisch: chemo geeft zeer heftige reacties, je kunt er doodziek van worden, terwijl je van radiotherapie vrij weinig merkt. Moeheid is de meest gehoorde klacht bij radiotherapie, en de huid kan flink stuk gaan tijdens de laatste serie bestralingen.

Probeer te ontspannen

Al met al zijn de bestralingen het gedeelte van de behandeling om het minst bang voor te zijn, dus ontspan je, zie er niet tegenop elke dag naar het ziekenhuis te gaan. Doe die dagelijkse gang naar de afdeling radiotherapie zelfstandig, als het even kan qua vermoeidheid en afstand.

Behulpzame mensen

Als je toch bang bent, omdat de machines je imponeren of je niet precies weet wat er gebeurt tijdens die paar minuten straling, praat daar dan over met de radioloog of de mensen die je elke keer onder het apparaat helpen. Mensen die dit werk doen zijn aardig en behulpzaam, en leggen je graag uit hoe alles werkt.

Blijf zelfredzaam

Het is mooi dat er een systeem is van met de taxi gebracht en gehaald te worden, maar het kan je ook het gevoel geven van afhankelijkheid. Je blijft meer zelfredzaam als je zelf de auto of de fiets, de tram of de bus kunt nemen.

Compagnon

Bedenk bij elke behandeling dat de bestralingen ervoor zorgen dat je kansen op een nieuwe tumor drastisch verkleind worden. Kijk er dus tegenaan als een compagnon, niet als een vijand!