Angst om dood te gaan

Ieder mens is bang om dood te gaan, maar als je een ernstige ziekte hebt, ben je dat extra, en met reden. Tenslotte weten we niet wat er aan de ‘andere kant’ is. Niets of iets moois, het hangt af van je geloof of levensovertuiging hoe je daar tegenaan kijkt. De mate en intensiteit van je angst hangt af van je karakter en omstandigheden. Van je leeftijd, je levensfilosofie, en of je bijvoorbeeld nog kleine kinderen hebt, of je alleen in het leven staat of met een partner. Allemaal factoren die maken dat je meer of minder angst hebt voor de dood.

Praten lucht op

Ook hier geldt: praat erover. Misschien vind je het erg om dat te doen met degenen die je zeer nabij zijn, omdat je niet zo goed tegen hún schrik kan. Probeer dan iemand anders te vinden met wie je erover kunt praten, aan wie je je zorgen en vragen kwijt kunt. Het maakt het niet makkelijker, maar het lucht wel op.

Acceptatie

Maar als de angst voor de dood plaats maakt voor acceptatie van het onvermijdelijke, en je er met je dierbaren rustig over kan praten, dan merk je hoe bijzonder deze periode zal zijn, voor alle betrokkenen. Onvergetelijk in tederheid en liefde, verrijkend en vervullend.

Berusting

Overigens, als mensen te horen hebben gekregen dat hun ziekte in een te vergevorderd stadium is om nog lang door te blijven leven, dan zie je meestal een berusting. Dan lijkt het of de angst voor de dood transformeert tot een rustige overgave, waarbij het verdriet vooral zit in het besef dat je zoveel geliefden moet achterlaten, niet in dat je zelf vertrekt. Verdriet over dat je je kinderen niet meer zult zien, je je kleinkinderen niet zult zien opgroeien.

Geniet van nieuwe leven

Is je angst voor een spoedige dood ongegrond, maar kun je die niet van je af schudden en beheerst de angst ervoor je leven? Praat dan met een therapeut. Want het is na een succesvolle behandeling wél de bedoeling dat je weer van het ‘nieuwe’ leven kunt genieten!